X

Czego szukasz?

Przepis

Oto przepis na faszerowaną rzepę – danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyrafinowanym smakiem. Rzepa, choć często niedoceniana, stanowi doskonałą bazę dla różnorodnych farszów, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich.

Rzepa faszerowana

Składniki:

  • 8 średniej wielkości rzep (lub czarnej rzodkwi)

  • 25 dag mielonego mięsa mieszanego

  • 1 cebula

  • 1/2 kajzerki

  • 1/2 łyżeczki cukru

  • 2 łyżki śmietany

  • 1 jajko

  • 1 łyżka oleju

  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1. Przygotowanie rzepy:

Rzepy dokładnie umyj, obierz ze skórki i obgotuj przez kilka minut we wrzącej wodzie. Po ostudzeniu zetnij wierzchy i wydrąż środek, pozostawiając około 1 cm brzegów. Miąższ z wnętrza rzepy zachowaj do przygotowania farszu.

2. Przygotowanie farszu:

W misce wymieszaj mielone mięso z namoczoną i odciśniętą bułką, drobno posiekaną i podsmażoną cebulą, jajkiem oraz przyprawami: solą, pieprzem i cukrem. Dodaj wydrążony miąższ rzepy i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

3. Faszerowanie rzep:

Napełnij przygotowane rzepy farszem, przykryj odciętymi wcześniej wierzchami. Układaj je ciasno w rondlu, zalej wodą do 3/4 wysokości rzep i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i duś przez około 30 minut, aż rzepy będą miękkie. Na koniec duszenia wlej śmietanę, delikatnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut.

Ciekawostki kulinarne:

  • Właściwości zdrowotne rzepy: Rzepa jest bogata w witaminy C i K oraz minerały takie jak potas i wapń. Zawiera również błonnik, który wspomaga trawienie.

  • Alternatywne wersje farszu: Dla wersji wegetariańskiej, mięso można zastąpić mieszanką kaszy jaglanej i soczewicy. Inną opcją jest farsz na bazie pieczarek i sera twarogowego.

  • Zastosowanie dania: Faszerowane rzepy doskonale komponują się z tłuczonymi ziemniakami, kaszą gryczaną lub świeżą surówką. Często podaje się je z sosem pomidorowym lub śmietanowym.

Podsumowanie:

Faszerowana rzepa to bez wątpienia smaczna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych dań mięsnych. Dzięki połączeniu delikatnej rzepy z aromatycznym farszem, potrawa zyskuje wyjątkowy smak i teksturę. Jej przygotowanie jest proste, a efekt końcowy z pewnością zadowoli każdego smakosza.

Podsumowując mam nadzieję, że potrawa wyszła obłędne! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Instagram

Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również