Przepis
Warzywa faszerowaneWarzywa i grzyby
Rzepa faszerowana
Składniki
- 1 kg rzepy
- 100 g masła
- 1 kg pieczarek
- 2 cebule
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Rzepę obieramy, płuczemy i wkładamy do garnka z zimną i osoloną wodą. Gotujemy 10 minut, a następnie wydrążamy. Układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, przykrywamy pokrywką lub folią i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180ºC. Cebulę obieramy kroimy w drobną kostkę. Pieczarki myjemy i po oczyszczeniu kroimy na kawałki, smażymy na maśle i doprawiamy solą, pieprzem i posiekaną pietruszką. Napełniamy farszem podpieczone rzepki. Kładziemy na każdej kawałeczek masła i zapiekamy jeszcze 5 minut.