Warzywa faszerowaneWarzywa i grzyby
Warzywa faszerowane kurkami
Składniki
- 1 kg różnych warzyw: cukinie, ogórki, pomidory, bakłażany
- 700 g kurek
- 150 g tartego żółtego sera
- 150 g boczku
- 500 ml wywaru mięsnego (może być z kostki)
- 250 ml śmietany
- 2 cebule
- 150 g chudej szynki
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 125 ml przecieru pomidorowego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Przygotowujemy farsz. Kurki czyścimy, płuczemy i osączamy. Małe egzemplarze pozostawiamy w całości, większe grzybki kroimy na kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Kroimy również boczek. Boczek smażymy na maśle, następnie dodajemy do niego cebulę i kurki. Po kilku minutach dolewamy kilka łyżek wywaru, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut. Szynkę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do gotujących się kurek. Na koniec odparowujemy farsz i dodajemy do niego 4 łyżki śmietany. Przygotowujemy warzywa do faszerowania. Pomidorom ścinamy czapeczki i wydrążamy środki. Ogórki i cukinie myjemy, obieramy, przekrawamy na pół i wydrążamy ze środków części „pestkowe”. Bakłażana przekrawamy i wydrążamy. Ogórki i bakłażana solimy i odstawiamy na pół godziny. Po upływie tego czasu, płuczemy i osuszamy. Wszystkie warzywa napełniamy farszem, posypujemy pieprzem i tartym żółtym serem. Układamy je w naczyniu żaroodpornym lub w brytfance, wlewamy wywar i zapiekamy pod przykryciem przez 15 minut w temperaturze 180ºC. Bakłażana dobrze jest zapiekać w osobnej brytfance, gdyż jego czas zapiekania jest trochę dłuższy. Sos, który wytwarza się podczas zapiekania mieszamy z masłem i mąką, zagotowujemy i dodajemy do niego przecier pomidorowy oraz śmietanę. Doprawimy go solą i pieprzem. Sosem polewamy warzywa i zapiekamy już bez przykrycia jeszcze przez 8-10 minut.