Składniki
- 1 kg kabaczków
- 2 jajka
- 250 ml wywaru mięsnego (może być z kostki)
- 2 łyżki mąki
- 500 g mięsa mielonego: wieprzowo – wołowego
- 2 cebule
- 3 pomidory
- ok. szklanki ugotowanego ryżu
- 250 ml śmietany lub jogurtu
- posiekany koperek, pietruszka
- kilka łyżek oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Kabaczki myjemy, obieramy ze skórki i po odcięciu końców, wybieramy z nich miąższ. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Zarówno pomidory, jak i miąższ z kabaczków kroimy na kawałki. Podgrzewamy na patelni olej i smażymy na nim cebulę, dodajemy kabaczki oraz pomidory, dodajemy ryż, sól i pieprz. Na końcu dosypujemy posiekaną pietruszkę lub koperek i oczywiście zmielone mięso. Kabaczki starannie napełniamy farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Podlewamy wywarem i pieczemy przez godzinę w temperaturze 180ºC. Gdy kabaczki będą już miękkie przygotowujemy sos. Zlewamy sos z kabaczków i dodajemy do niego ciągle ubijając jaja oraz śmietanę, a na samym końcu mąkę. Doprawiamy solą i pieprzem i nie przerywając mieszania zagotowujemy. Tak otrzymanym sosem polewamy gorące kabaczki.