X

Czego szukasz?

Przepis
Warzywa faszerowaneWarzywa i grzyby

Kabaczki z farszem mięsnym

Oto przepis na kabaczki faszerowane mięsem mielonym – klasyczne danie, które łączy w sobie delikatność warzywa z bogatym smakiem farszu. Idealne na obiad lub kolację.

Kabaczki z farszem mięsnym

Składniki:

  • 4 średnie kabaczki

  • 500 g mięsa mielonego (np. wieprzowego, wołowego lub drobiowego)

  • 1 duża cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 jajko

  • 3/4 szklanki ugotowanego ryżu, kaszy lub kuskusu

  • 3–4 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 1/2 szklanki bulionu lub wody

  • sól, pieprz, oregano, tymianek do smaku

  • olej do smażenia

  • 50 g startego sera żółtego (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

1. Przygotowanie kabaczków:

Kabaczki dokładnie umyj, przekrój wzdłuż na pół i wydrąż środek, pozostawiając około 1 cm brzegów. Wydrążone kabaczki posól od środka i odstaw na chwilę.

2. Przygotowanie farszu:

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, dodaj cebulę i smaż, aż stanie się szklista. Następnie dodaj czosnek i smaż przez chwilę. Dodaj mięso mielone, smaż, aż zmieni kolor. Dodaj koncentrat pomidorowy, bulion (lub wodę), przyprawy i gotuj przez kilka minut, aż farsz zgęstnieje. Zestaw z ognia i odstaw do przestudzenia. Na koniec do przestudzonego farszu dodaj ugotowany ryż (lub kaszę), jajko i dokładnie wymieszaj.

3. Faszerowanie kabaczków:

Wydrążone kabaczki napełnij przygotowanym farszem, lekko go ubijając. Jeśli używasz, posyp wierzch farszu startym serem żółtym.

4. Pieczenie:

Naczynie żaroodporne posmaruj odrobiną oleju. Następnie ułóż w nim faszerowane kabaczki. Przykryj naczynie folią aluminiową. Piekarnik nagrzej do 180°C. Piecz kabaczki przez około 30 minut. Po tym czasie zdejmij folię i piecz przez kolejne 10–15 minut, aż kabaczki będą miękkie, a wierzch lekko zrumieniony.

Porady:

  • Do farszu możesz dodać pokrojone w kostkę pieczarki, paprykę lub inne ulubione warzywa.

  • Jeśli chcesz, aby danie było bardziej pikantne, dodaj do farszu odrobinę ostrej papryki lub chili.

  • Faszerowane kabaczki doskonale komponują się z lekką sałatką lub jogurtowym sosem czosnkowym.

Ciekawostki kulinarne:

  • Kabaczek: Jest to odmiana cukinii, charakteryzująca się delikatniejszym smakiem i miękką skórką.

  • Mięso mielone: Wybierając mięso mielone, warto zwrócić uwagę na jego jakość. Mięso z udźca indyka lub piersi kurczaka będzie lżejsze, natomiast wieprzowina doda potrawie więcej soczystości.

Podsumowanie:

Kabaczki faszerowane mięsem mielonym to smaczne i sycące danie, które łączy w sobie delikatność warzywa z bogatym smakiem farszu. Ich przygotowanie jest stosunkowo proste, a efekt końcowy z pewnością zadowoli każdego smakosza. To doskonała propozycja na obiad lub kolację, szczególnie w sezonie letnim, kiedy kabaczki są w pełni dostępne.

Podsumowując mam nadzieję, że potrawa wyszła obłędne! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Instagram

Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również