Dania główneRyby
Ryba w papilotach z sosem czosnkowym. Krok po kroku.
Ryba w papilotach z sosem czosnkowym. Przepis krok po kroku.
Jak przygotować soczystą, idealnie upieczoną rybę??? Odpowiedź jest prosta, upiecz ją w papilotach zawsze wychodzi perfekcyjna. Poniżej dowiesz się jakie przyprawy, sos i temperaturę pieczenia zastosować. Dzięki tej recepturze Twoja ryba już nigdy nie wyjdzie wysuszona, czy mdła w smaku. Na koniec zostaw komentarz pod przepisem i daj znać jak smakowała Ci ryba.
Składniki:
- 500 g fileta z łososia ze skórą
- 4 łyżeczki masła
- garść ulubionych ziół np. tymianku, natki pietruszki i szczypiorku
- 1/2 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- skórka z cytryny
- sól, czarny pieprz
- do podania np. sos czosnkowy, ja użyłem Roleskiego
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze papier do pieczenia podziel na cztery równe arkusze, namocz w wodzie. Tak przygotowany papier staje się bardziej elastyczny i zabezpiecza rybę przed wysuszeniem.
Krok 2:
Po drugie filet podziel na cztery równe kawałki. Usuń ewentualne ości i resztki łusek. Następnie rybę połóż na wilgotnym papierze do pieczenia. Dopraw szczodrze solą i czarnym pieprzem. Dodaj kawałek masła, ulubione posiekane zioła, czosnek pokrojony w płatki, skórkę i sok z cytryny. Na koniec zwiń papiloty zamknięciem do góry.
Krok 3:
Łososia piecz w 220°C z termoobiegiem przez 15-20 minut. Jeśli lubisz lekko różową rybkę piętnaście minut w zupełności wystarczy. Ale dla zwolenników bardziej ściętej ryby polecam czas wydłużyć do dwudziestu minut.
Rybę podawaj np. z ryżem, lekką sałatką z pomidorami i oliwą z oliwek oraz z białym kremowym sosem, ja użyłem tego od Roleskiego.
Poezja smaku
Tak przygotowana ryba to bez wątpienia poezja smaku i co ważne nie jest mocno kaloryczna. W zasadzie w tym przepisie można by w ogóle zrezygnować z dodatkowego tłuszczu. Patent z namaczaniem papieru do pieczenia sprawia, że ryba nie wysycha i w papilotach wytwarza się delikatna para wodna. Dzięki temu łosoś jest bajecznie delikatny, a przyprawy i zioła mieszają się i wchłaniają w mięso. Jeśli jesteście fanami ryby w trochę cięższym wydaniu TUTAJ znajdziecie przepis dla siebie.
Ryba w papilotach z sosem czosnkowym poleca się do przygotowania. W razie jakichkolwiek zagwozdek jestem do Waszej dyspozycji. Wystarczy napisać komentarz pod wpisem lub na FB, ewentualnie na Instagramie.
Po więcej przepisów na dania główne zapraszam >> TUTAJ <<
Panie Jakubie,
rybka wyszła wspaniała.
Mam pytanie co Pan poleciłby do świeżo uwędzonego pstrąga?
Z góry dziękuje
Renata
Witam, czy w ten sam sposób można przyrządzić inna rybę, np dorsza?
Jak najbardziej: dorsza, mirunę czy pstrąga super się do tego celu nadają 🙂
Pozdrawiam!!!
Rewelacyjny przepis krok po kroku fajnymi pomysłami np. na zmoczenie papieru do pieczenia …..w życiu by mi to do głowy nie przyszło i zawsze się złościłem że ten papier jest taki sztywny i ciężko go formować , a tutaj taki prosty sposób ( teraz jest prosty) . A wracając do ryby łosoś w tym wypadku , zawsze piekłem go w piekarniku i szczerze mówiąc mogłem w nim gwoździe wbijać taki był suchy. Polecam wszystkim ten przepis jest bardzo prosty i nawet tak prosty hydraulik jak ja jest w stanie go zrealizować…..