X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneRyby

Ryba w papilotach z sosem czosnkowym. Krok po kroku.

Ryba w papilotach z sosem czosnkowym. Przepis krok po kroku.

Jak przygotować soczystą, idealnie upieczoną rybę??? Odpowiedź jest prosta, upiecz ją w papilotach zawsze wychodzi perfekcyjna. Poniżej dowiesz się jakie przyprawy, sos i temperaturę pieczenia zastosować. Dzięki tej recepturze Twoja ryba już nigdy nie wyjdzie wysuszona, czy mdła w smaku. Na koniec zostaw komentarz pod przepisem i daj znać jak smakowała Ci ryba. 

Składniki:

  • 500 g fileta z łososia ze skórą
  • 4 łyżeczki masła
  • garść ulubionych ziół np. tymianku, natki pietruszki i szczypiorku
  • 1/2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • skórka z cytryny
  • sól, czarny pieprz
  • do podania np. sos czosnkowy, ja użyłem Roleskiego

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze papier do pieczenia podziel na cztery równe arkusze, namocz w wodzie. Tak przygotowany papier staje się bardziej elastyczny i zabezpiecza rybę przed wysuszeniem.

Krok 2:

Po drugie filet podziel na cztery równe kawałki. Usuń ewentualne ości i resztki łusek. Następnie rybę połóż na wilgotnym papierze do pieczenia. Dopraw szczodrze solą i czarnym pieprzem. Dodaj kawałek masła, ulubione posiekane zioła, czosnek pokrojony w płatki, skórkę i sok z cytryny. Na koniec zwiń papiloty zamknięciem do góry.

Krok 3:

Łososia piecz w 220°C z termoobiegiem przez 15-20 minut. Jeśli lubisz lekko różową rybkę piętnaście minut w zupełności wystarczy. Ale dla zwolenników bardziej ściętej ryby polecam czas wydłużyć do dwudziestu minut.

Rybę podawaj np. z ryżem, lekką sałatką z pomidorami i oliwą z oliwek oraz z białym kremowym sosem, ja użyłem tego od Roleskiego

Poezja smaku

Tak przygotowana ryba to bez wątpienia poezja smaku i co ważne nie jest mocno kaloryczna. W zasadzie w tym przepisie można by w ogóle zrezygnować z dodatkowego tłuszczu. Patent z namaczaniem papieru do pieczenia sprawia, że ryba nie wysycha i w papilotach wytwarza się delikatna para wodna. Dzięki temu łosoś jest bajecznie delikatny, a przyprawy i zioła mieszają się i wchłaniają w mięso. Jeśli jesteście fanami ryby w trochę cięższym wydaniu TUTAJ znajdziecie przepis dla siebie.

Ryba w papilotach z sosem czosnkowym poleca się do przygotowania. W razie jakichkolwiek zagwozdek jestem do Waszej dyspozycji. Wystarczy napisać komentarz pod wpisem lub na FB, ewentualnie na Instagramie

Po więcej przepisów na dania główne zapraszam >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Panie Jakubie,
    rybka wyszła wspaniała.
    Mam pytanie co Pan poleciłby do świeżo uwędzonego pstrąga?
    Z góry dziękuje
    Renata

  2. Witam, czy w ten sam sposób można przyrządzić inna rybę, np dorsza?

  3. Rewelacyjny przepis krok po kroku fajnymi pomysłami np. na zmoczenie papieru do pieczenia …..w życiu by mi to do głowy nie przyszło i zawsze się złościłem że ten papier jest taki sztywny i ciężko go formować , a tutaj taki prosty sposób ( teraz jest prosty) . A wracając do ryby łosoś w tym wypadku , zawsze piekłem go w piekarniku i szczerze mówiąc mogłem w nim gwoździe wbijać taki był suchy. Polecam wszystkim ten przepis jest bardzo prosty i nawet tak prosty hydraulik jak ja jest w stanie go zrealizować…..

Sprawdź również