Dania głównePotrawy z grillaRóżne przepisyWieprzowina
Miodowa marynata do mięsa. Idealna na grilla.
Miodowa marynata do mięsa. Przepis krok po kroku.
W sezonie letnim przepisy na marynaty grillowe są na wagę złota. Dlatego dzisiaj dzielę się z Wami jedną z moich ulubionych kompozycji smakowych. Miodowa marynata do mięsa z grilla idealnie komponuje się zwłaszcza z karkówką, ale udka i polędwiczka wieprzowa również chętnie przytulą się do tej bejcy 😉
Składniki:
- 500 g karkówki w plastrach
- 2 łyżki miodu faceliowego (ja użyłem miodu z Manufaktury Wielkopolskiej)
- 2 łyżki musztardy np. miodowej
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 4 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
- 3 ząbki czosnku
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- sól, czarny pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze karkówkę przełóż do dużej miski. Dodaj składniki marynaty: miód (można go lekko podgrzać, będzie płynniejszy), musztardę miodową, sos jasny sojowy, olej roślinny, utarty czosnek, posiekany tymianek, liście laurowe i ziele angielskie.
Krok 2:
Po drugie mięso dokładnie natrzyj składnikami marynaty, odstaw na 2-3 godziny aby przyprawy przeniknęły w głąb mięsa.
Krok 3:
Karkówkę grilluj na patelni grillowej lub np. klasycznie na ruszcie, po 4-5 minut z każdej strony. Pamiętaj żeby nie kłaść na ruszt mięsa bezpośrednio wyjętego z lodówki. Zanim temperatura dojdzie w głąb karkówki z zewnątrz może się przypalić.
Grillowaną karkówkę podawaj np. z młodymi ziemniakami, brokułem i sosem tzatziki.
Z sadów Doliny Noteci
Miodowa marynata do mięsa charakteryzuje się lekką strukturą, ale i owocowym aromatem. Wszystko dzięki dodatkowi miodu faceliowego, który przygotowany został według tradycyjnych, regionalnych receptur. Zbierany w sadach Doliny Noteci , rozlewany i przechowywany w odpowiednich warunkach nie traci właściwości smakowych i odżywczych. W 100% naturalny, pozbawiony sztucznych dodatków, konserwantów oraz cukru. Swój niepowtarzalny smak zawdzięcza facelii, która zwyczajowo nazywana jest też wiązanką wrotyczową. Pochodzi z Kalifornii, jest gatunkiem z rodziny ogórecznikowatych. Ma bardzo ładną fioletowo-niebieską barwę, należy do najlepszych i najbardziej cenionych roślin miododajnych.
Smak marynaty dopełnia dodatek musztardy miodowej, tymianku, czosnku i przypraw. Idealnie komponuje się z dymnym aromatem grilla i wzbogaca smak karkówki. Miodowa marynata do mięsa poleca się do przygotowania. W razie pytań lub wątpliwości odnośnie przepisu piszcie komentarze, jestem na kulinarnym posterunku.
Po więcej przepisów na dania główne zapraszam >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook
wygląda bardzo smacznie