menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Najpierw przygotuj sos. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Ogórka zetrzyj na grubej tarce. Lekko posól i zostaw kilka minut na sicie by puściły sok. Jogurt połącz z czosnkiem i oliwą, wymieszaj, dodaj odcedzone ogórki i dopraw solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Na końcu dodaj posiekany drobno koperek. Drewniane patyczki do szaszłyków namocz w wodzie. Mięso mielone wymieszaj z białkiem jajka, bułką tartą, posiekaną natką pietruszki, musztardą. Dopraw solą, ostrą papryką, kuminem i curry. Wyrób mięso aż lekko będzie odchodzić od ręki, uformuj małe pulpeciki. Cukinię pokrój w krążki, cebulę przekrój na ćwiartki a z pomidorków odczep szypułki. Na osączone patyczki nadziewaj kolejno składniki zaczynając mięsem i kończąc mięsem. Szaszłyki grilluj na rozgrzanym węglu lub na patelni grillowej po 8 minut z każdej strony

ocena:

Szaszłyki z mielonego mięsa z curry i tzatziki

składniki

Szaszłyk:

  • 500 g mięsa mielonego – polecam wieprzowinę wymieszaną z jagnięciną w proporcji pół na pół
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 1 cukinia o niewielkiej średnicy
  • 1 cebula
  • 1 białko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • pół pęczka natki
  • pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • pół łyżeczki curry
  • pół łyżeczki mielonego kuminu
  • sól, ostra papryka

Tzatziki:

  • 1 ogórek długi
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oliwy
  • pęczek koperku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Najpierw przygotuj sos. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Ogórka zetrzyj na grubej tarce. Lekko posól i zostaw kilka minut na sicie by puściły sok. Jogurt połącz z czosnkiem i oliwą, wymieszaj, dodaj odcedzone ogórki i dopraw solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Na końcu dodaj posiekany drobno koperek. Drewniane patyczki do szaszłyków namocz w wodzie. Mięso mielone wymieszaj z białkiem jajka, bułką tartą, posiekaną natką pietruszki, musztardą. Dopraw solą, ostrą papryką, kuminem i curry. Wyrób mięso aż lekko będzie odchodzić od ręki, uformuj małe pulpeciki. Cukinię pokrój w krążki, cebulę przekrój na ćwiartki a z pomidorków odczep szypułki. Na osączone patyczki nadziewaj kolejno składniki zaczynając mięsem i kończąc mięsem. Szaszłyki grilluj na rozgrzanym węglu lub na patelni grillowej po 8 minut z każdej strony