Dania główneRóżne przepisyRyby
Ryba w chrupiącej panierce. Przepis krok po kroku.
Ryba w chrupiącej panierce
Uwielbiam ryby pod każdą postacią, czasami z piekarnika, czasami w sosie. Jeśli jednak szukasz idealnej złocistej, aromatycznej, najlepsza jest ryba w chrupiącej panierce.
Składniki:
- 400 g filetów z ryby np. dorsz
- 330 ml zimnego jasnego piwa
- 250 g mąki pszennej+ odrobina do obtoczenia filetów
- 3 kopiate łyżeczki proszku do pieczenia
- sól, pieprz
- olej do głębokiego smażenia np. rzepakowy
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze rybę dopraw solą i pieprzem.
Krok 2:
Po drugie w misce wymieszaj piwo, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wsyp 1/2 łyżeczki soli, następnie wymieszaj do połączenia składników. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany.
Krok 3:
W rondlu rozgrzej olej. Rybę obtocz w mące, zanurz w cieście. Następnie smaż na rozgrzanym oleju, około 4-5 minut, panierka zrobi się złota.
Podawaj np. z domowymi frytkami i sosem tatarskim.
Danie szybkie i niedrogie
Ten przepis wzorowany jest na brytyjskim Fish & Chips, co prawda bez chips 🙂 ale zawsze. Panierka a raczej ciasto bazuje na zimnym piwie, mące i proszku do pieczenia. Pięknie pokrywa białe filety z ryby i otacza mięso w chrupiącej „skorupce”. Jeżeli chodzi o rybę to najlepiej smakuje biała morska ryba np. dorsz, morszczuk a nawet mintaj się sprawdzi. Wychodzi zatem, że to danie szybkie i niedrogie.
Danie imprezowe
Ryba w chrupiącej panierce kapitalnie smakuje się na piątkowy obiad. Jako danie imprezowe też zda egzamin, zgłasza z dodatkiem sosu tatarskiego. Możecie użyć przepisu mojego ojca, jest przepyszny. Jako dodatek, oczywiście cząstka cytryny i jakaś fajna surówka lub zielona sałata z oliwą.
Ryba w chrupiącej panierce z tego przepisu, krok po kroku to gwarancja sukcesu.
Po więcej przepisów na dania z rybą w roli głównej zapraszam >> TUTAJ <<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook
Dzień dobry, ryba pyszna ake strasznie nasiąkła olejem dlaczego?
Najprawdopodobniej olej nie był wystarczająco gorący.
A zamiast ryby np skrzydełka z kurczaka ? Będzie tak jak w KFC ?
Tadeusz,
Jak mają być jak w KFC to zalecam ten przepis: https://kuron.com.pl/skrzydelka-smazone/
Pozdrawiam
Czym mozna zastapic make pszenna
Glodek,
Mąkę pszenną można zastąpić orkiszową.
Dzień dobry czy tak przygotowane ryby można zalać sosem pomidorowym lub zalewa octowa?
Aga,
Nigdy nie próbowałem. Ta panierka jest bardzo pulchna, zalewa octowa za bardzo może nasiąknąć. Tu sprawdzi się lepiej klasyczna panierka lub ryba usmażona tylko w mące.
Natomiast do sosu pomidorowego myślę, że chrupiąca panierka będzie spoko 🙂
Sporo proszku do pieczenia. Nie będzie wyczuwalny?
Nie nie będzie, dzięki temu panierka jest bardzo lekka i chrupiąca.
Czym można zastąpić piwo?
Możesz zastąpić wodą gazowaną, ale najlepszy smak uzyskasz używając piwa. Nie wiem z jakiego powodu nie chcesz użyć piwa, ale jeśli chodzi o alkohol zawarty w piwie podczas smażenia zostanie on całkowicie odparowany i pozostanie tylko smak. Więc śmiało taką rybę na piwie mogą jeść dzieci czy kobiety w ciąży.