menu

Skrzydełka smażone. Przepis krok po kroku.

Wiele szumu jest na temat skrzydełek smażonych z KFC, że to tajna receptura i jeśli ją odgadniesz natychmiast zostaniesz „sprzątnięty” 🙂 

 

Postanowiłem zaryzykować, przeprowadziłem kilkadziesiąt testów…i wydaje mi si, że to MAM. Przepis który Wam dzisiaj przedstawiam to optymalna receptura na skrzydełka smażone a la KFC.

 

W Internecie roi się od pomysłów „jak zrobić oryginalną panierkę KFC”. Jedne są całkiem w porządku, inne całkiem…za przeproszeniem do dupy. Jakoś klasyczna panierka, czy panierka z płatków kukurydzianych do mnie nie przemawia. Nie wiem, czy moja jest oryginalna ale na pewno jest duuużo lepsza.

 

Skrzydełka smażone najlepiej komponują się z Kolorową sałatką z czerwonej kapusty i sosem barbecue.

 

Zapraszam do zapoznania się z przepisem krok po kroku:

Skrzydełka smażone. Składniki:

  • 500 g skrzydełek z kurczaka
  • 400 ml maślanki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • 1 łyżeczka oregano suszonego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki, najlepiej wędzonej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 125 g mąki pszennej
  • olej do głębokiego smażenia

 

Od skrzydełek odkrój najcieńszą część tzw. „lotki”, możesz wykorzystać je do wywaru. Następnie podziel za pomocą noża, w stawie na dwie równe części.

 

W misce wymieszaj maślankę z solą. Skrzydełka zamarynuj w mieszance, minimum 4 godziny a najlepiej całą noc w lodówce.

 

W moździerzu utrzyj gorczycę, pieprz czarny w ziarnach, tymianek oraz oregano. Struktura przypraw nie musi być jednolita.

 

Do mąki pszennej dodaj ostrą paprykę, czosnek granulowany oraz przyprawy z moździerza. Całość dokładnie wymieszaj.

 

Mięso wystaw z lodówki na 1 godzinę przed smażeniem. Skrzydełka wyjmuj z maślanki, delikatnie otrząśnij z nadmiaru marynaty, panieruj solidnie w mieszance mąki z przyprawami. 

Rozgrzej olej w rondlu do średniej temperatury, około 170°C.

 

Opanierowane skrzydełka podziel na 2 części, najpierw usmaż jedną partię a potem drugą. Mięso ładnie się zrumieni i łatwiej będzie kontrolować temperaturę. Czas smażenia to około 12-15 minut, aż skrzydełka będą ciemnozłote. Po tym czasie kurczaka wyłów łyżką cedzakową i osącz na ręczniku papierowym.

 

Podawaj ulubionymi dodatkami np. frytkami i sałatką colesław.

Smacznego! 

15 odpowiedzi na “Skrzydełka smażone. Przepis krok po kroku.”

  1. Majena napisał(a):

    Najlepsze na świecie!!! Dzieci zachwycone, ja obżarta mega proste i mega pyszne

  2. Hania napisał(a):

    Co ma Pan na myśli pisząc smażyć w 2 partiach?:)

    • Jakub Kuroń napisał(a):

      Miałem na myśli: Podzielić opanierowane skrzydełka na 2 części, najpierw usmażyć 1 a potem 2 część. Chodzi o to żeby nie smażyć wszystkiego naraz, ponieważ wtedy się gotują a nie smażą.

      Pozdrawiam 🙂

  3. Damian napisał(a):

    palce lizać mega świetny przepis 🙂

  4. Gosia napisał(a):

    O kurczę co za kurczę przepis mega fajny, z sosem czosnkowym palce lizać

  5. Szkatułka Cook napisał(a):

    Dziecki stwierdziły, że KFC przechodzi do lamusa 🙂 PYCHOTA

  6. Paola napisał(a):

    Mięso w ciągu tych 12-15 min będzie upieczone? To jest zawsze mój największy problem robiąc coś a’la KFC bo zawsze tylko pierś z kurczaka udało mi się ładnie usmażyć, a udko skrzydełko nie do końca było usmażone i nie wiem jaki błąd popełniłam

    • Jakub Kuroń napisał(a):

      Tak usmaży się w tym czasie. Tylko mięso nie może być zimne prosto z lodówki musi być w temperaturze pokojowej. Wyjmij je z lodówki ok godziny przed smażeniem

  7. Izabela Laskowska napisał(a):

    Przepis jest rewelacyjny!!! Próbowałam rożnych ale ten faktycznie najlepszy palce lizać!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję