X

Czego szukasz?

Przepis
Placki i naleśnikiŚniadania

Placuszki z twarogu z jabłkami

Jeżeli chodzi o wszelkiego rodzaju placki, placuszki, naleśniki to niekwestionowaną królową jest moja Mama. Nigdy nie jest mi w stanie powiedzieć, co dodaje i w jakich proporcjach, ale zawsze wychodzą obłędne. Jednymi z moich ulubionych z czasów dzieciństwa są placuszki twarogowe z jabłkami. Przepisem na nie chciałbym się dzisiaj w Wami podzielić. Przygotowanie jest banalnie proste i potrzebujecie dosłownie kilku składników. Na pewno warto sięgnąć po odpowiedni delikatny, kremowy twaróg. Ja polecam taki z większą zawartością tłuszczu. 

Placuszki z  twarogu z jabłkami

Składniki:

Placuszki:

  • 200 g twarogu twarogu krowiego lub koziego
  • 1 jajko rozmiar „M”
  • 40 g kaszy manny lub mąki pszennej + odrobina do obtoczenia
  • 1 łyżka cukru lub miodu np. lipowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
  • ewentualnie kilka kropel esencji waniliowej do smaku

Jabłka:

  • 3 jabłka średniej wielkości
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu

Dekoracja:

  • odrobina kwaśnej śmietany lub dwie kostki białej czekolady

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Na początek w misce wymieszaj twaróg z jajkiem, kaszą manną, solą i cukrem. Wyrabiaj aż powstanie jednolite, miękkie i lekko kleiste ciasto. To ciasto z pewnością powinno przypominać ciasto na kluski leniwe. Następnie z ciasta uformuj małe okrągłe placuszki o grubości 2 cm i średnicy 5 cm. Tak przygotowane placuszki delikatnie obtocz w mące i odstaw na chwilę na bok.

Krok 2:

Jabłka obierz ze skórki i pokrój kostkę. Następnie przesmaż je na maśle z dodatkiem miodu i cynamonu. Musisz je smażyć około 3-4 minuty, aż lekko zmiękną, ale nie będą się rozpadać.

Krok 3:

Na patelni rozgrzej olej i usmaż placki z obu stron, po 2 minuty z każdej strony aż będą rumiane. Usmażone placuszki delikatnie odsącz z nadmiaru tłuszczu. Podawaj ułożone na talerzu z prażonymi jabłkami i odrobiną kwaśnej śmietany lub startą białą czekoladą. Tak z pewnością smakują najlepiej. 

 

 

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również