Placki i naleśnikiŚniadania
Placuszki z twarogu z jabłkami
Jeżeli chodzi o wszelkiego rodzaju placki, placuszki, naleśniki to niekwestionowaną królową jest moja Mama. Nigdy nie jest mi w stanie powiedzieć, co dodaje i w jakich proporcjach, ale zawsze wychodzą obłędne. Jednymi z moich ulubionych z czasów dzieciństwa są placuszki twarogowe z jabłkami. Przepisem na nie chciałbym się dzisiaj w Wami podzielić. Przygotowanie jest banalnie proste i potrzebujecie dosłownie kilku składników. Na pewno warto sięgnąć po odpowiedni delikatny, kremowy twaróg. Ja polecam taki z większą zawartością tłuszczu.
Placuszki z twarogu z jabłkami
Składniki:
Placuszki:
- 200 g twarogu krowiego lub koziego
- 1 jajko rozmiar „M”
- 40 g kaszy manny lub mąki pszennej + odrobina do obtoczenia
- 1 łyżka cukru lub miodu np. lipowego
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
- ewentualnie kilka kropel esencji waniliowej do smaku
Jabłka:
- 3 jabłka średniej wielkości
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka miodu
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
Dekoracja:
- odrobina kwaśnej śmietany lub dwie kostki białej czekolady
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Na początek w misce wymieszaj twaróg z jajkiem, kaszą manną, solą i cukrem. Wyrabiaj aż powstanie jednolite, miękkie i lekko kleiste ciasto. To ciasto z pewnością powinno przypominać ciasto na kluski leniwe. Następnie z ciasta uformuj małe okrągłe placuszki o grubości 2 cm i średnicy 5 cm. Tak przygotowane placuszki delikatnie obtocz w mące i odstaw na chwilę na bok.
Krok 2:
Jabłka obierz ze skórki i pokrój kostkę. Następnie przesmaż je na maśle z dodatkiem miodu i cynamonu. Musisz je smażyć około 3-4 minuty, aż lekko zmiękną, ale nie będą się rozpadać.
Krok 3:
Na patelni rozgrzej olej i usmaż placki z obu stron, po 2 minuty z każdej strony aż będą rumiane. Usmażone placuszki delikatnie odsącz z nadmiaru tłuszczu. Podawaj ułożone na talerzu z prażonymi jabłkami i odrobiną kwaśnej śmietany lub startą białą czekoladą. Tak z pewnością smakują najlepiej.