X

Czego szukasz?

Przepis
Przetwory

Buraczki tarte do słoików. Przepis krok po kroku.

Buraczki tarte do słoików

 

Składniki:

 

  • 3 kg buraków
  • 200 ml octu spirytusowego
  • 220 g cukru
  • 50 g oleju roślinnego
  • 10 ziaren pieprzu czarnego
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 5 goździków
  • 2 płaskie łyżki soli

 

Przygotowanie:

 

Buraki dokładnie umyj i ułożyć ciasno w dużym garnku. Zalej zimną wodą, gotuj do miękkości. Każdy burak ma inną długość gotowania, jeden gotuje się 1 godzinę, a inny 2 godziny. Dlatego warto sprawdzać ich twardość w trakcie, na przykład wykałaczką. Można średnio przyjąć, że 90 minut wystarczy. Buraki pozostawi w wodzie z gotowania do przestygnięcia. Potem w rękawiczkach obierz bez noża, skóra praktycznie sama schodzi 🙂

 

Kiedy buraki się studzą przygotuj zalewę. Na suchej patelni podpraż wszystkie przyprawy: pieprz, liście laurowe, ziele angielskie i goździki. Nie jest to konieczne ale w ten sposób uwolnią swoje olejki eteryczne. W rondelku zagotuj ocet, olej, cukier i sól. Kiedy składniki się połączą wsyp podprażone przyprawy, gotuj na małym ogniu aby smaki się przeniknęły, około 3 minuty.

 

Obrane buraczki zetrzyj na tarce o grubych oczkach do dużej miski.

 

Zalej gotową marynatą, może być jeszcze ciepła.

 

Dokładnie wymieszanymi i przyprawionym i buraczkami napełnij wyparzone słoiki. Zostaw 2 cm od brzegu, dociśnij buraczki w słoiku, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Pamiętaj ranty słoików muszą być czyste.

 

 Mocno zakręcone słoiki włóż do garnka z wyłożonym dnem, np. ściereczką. Zalej zimną wodą do ¾ wysokości słoików. Pasteryzuj 30 minut od momentu zagotowania. Następnie postaw wieczkiem do dołu, pozostaw do wystygnięcia. Przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu.

 

Najlepiej smakują jako baza do surówek, dodatek do zup lub na ciepło z patelni.

 

Buraczki tarte do słoików. Przepis krok po kroku

 

Jednymi z moich ulubionych, obowiązkowych przetworów na zimę są Buraczki tarte do słoików. Muszą znaleźć się w mojej „spiżarni”, rewelacyjnie ułatwiają pracę w kuchni i pozostawiają w chłodniejsze dni namiastkę lata.

 

Skromne własne zasoby

 

Przetworów nie robię jak szalony ale buraczki tarte do słoików to absolutny „must have”. Tak samo jak OGÓRKI CURRY (link) albo KONFITURA ŚLIWKOWA (link) Zamiast głowić się jaki przygotuję dodatek do obiadu, po prostu wyjmuję słoik tych magicznych buraczków i sprawa rozwiązana. Z drugiej strony nie muszę produkować masy weków, bo przecież sporo dostaję od dziadków i innych dalszych i bliższych znajomych. Ale jakieś skromne własne zasoby trzeba mieć 😉

 

Zapraszam do zapoznania się z przepisem krok po kroku na buraczki tarte do słoików. To przepis sprawdzony i idealny.

 

SMACZNEGO!!!

 

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Najlepsze buraczki, jakie kiedykolwiek robiłam!
    W drugiej partii dałam trochę mniej octu, a do przypraw dodałam ząbek czosnku, też wyszły pyszne.
    Dziękuję za super przepis, który zostanie z nami na stałe. 🙂

  2. Najlepsze buraczki do zajadania w grudniu już smakują idealnie… A co dopiero po wyjęciu ich do np… „schabowych”. Zrobiłam, posmakowałam POLECAM

  3. Witam Panie Jakubie, to najlepszy przepis na buraczki jaki kiedykolwiek sama zrobilam. Mieszkam za granica i przypomnial mi sie smak z dziecinstwa od babcinych buraczköw. Bardzo dziekuje i tak dalej.Milego dnia zycze.

  4. Super przepis,ja bardzo uwielbiam buraczki pod każdą postacią -na pewno spróbuję ich.Pozdrawiam serdecznie.

  5. Olej jest tłuszczem. Witaminy rozpuszczają się w tłuszczach. Dodatkowo buraczki są lśniące szkliste i błyszczące. Każda szanująca się surówka i sałatka ma w sobie olej, oliwę bądź inny tłuszczyk☺

Sprawdź również