menu

Ogórki curry. Przepis krok po kroku.

 

Ogórki curry

 

 

Ogórki w curry. Składniki:

 

  • 3 kg ogórków gruntowych
  • 1 łyżeczka goździków
  • 1 łyżka białej gorczycy
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
  • 6 liści laurowych
  • 1,5 l wody
  • 375 ml octu spirytusowego
  • 330 g cukru
  • 1 i ½ łyżki soli
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 3 łyżki przyprawy curry
  • kilka liści selera
  • ew. kurkuma dla koloru

 

Umyte ogórki obierz ze skórki, podziel wzdłuż na cztery części i wytnij gniazda nasienne.

 

Goździki, gorczycę, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy wsyp na suchą patelnie. Podpraż przez 1-2 minuty, aż puszczą olejki eteryczne, odstaw po przestudzenia.

 

W rondlu zagotuj wodę z octem. Wsyp cukier, sól oraz podprażone przyprawy. Następnie cebulę pokrojoną w krążki, paprykę pokrojoną w drobne słupki oraz przyprawę curry. Zalewę zagotuj, odstaw do przestudzenia.

 

Ogórki poprzekładaj do słoików z liśćmi selera. Zalej marynatą do pełna.

 

Tak przygotowane słoiki najlepiej pasteryzować. W garnku na dnie ułożyć bawełnianą ścierkę lub tetrę. Ustawić na niej słoiki, zalać wodą do ¾ wysokości. Od momentu wrzenia wody, gotować 10 minut. Ostrożnie wyjąc i postawić zakrętką do dołu, aż do wystygnięcia.

 

Smacznego!!!

 

 

Ogórki curry

Obfitość warzyw i owoców zmusza nas często do ich przerabiania, po prostu nie jesteśmy ich w stanie przejeść na raz. W najbliższym czasie, będę podawał Wam pomysły na: kiszenie, konserwowanie czy wekowanie. Jednym z moich ulubionych przetworów są ogórki curry, od nich zaczniemy, ponieważ to doskonały dodatek do kanapek, sałatek czy do wódeczki.

 

Zaczęło się od Babci Krysi

 

Jak wiele innych rzeczy, wszystko zaczęło się od Babci Krysi. To ona pierwszy raz przywiozła do nas kilka słoików ogórków w curry. Od niej właśnie wziąłem recepturę na te cudo w słoiku. Jako, że dziadkowie mają gospodarstwo rolne pod Warszawą, co roku dostarczają na przy każdej okazji masę przetworów, w tym oczywiście ogórki w curry.

 

Słoiki kontratakują

 

Jak można zauważyć na internetowych forach, moda na kiszenie, fermentowanie jednym słowem przetwarzanie staje się coraz bardziej powszechna. W słoikach nie siedzi już tylko Pani Zenobia z Krotoszyna. Do szeroko rozumianego przetwórstwa zabierają się sowicie opłacani hipsterzy, czy szefowie modnych restauracji. Każdy chce zamknąć to co najlepsze w danym okresie, zatrzymać w czasie smak i aromat poprzez wekowanie. Ludzie nie chcą już tylko kupować w sklepie, chcą czegoś więcej, czegoś do czego przyłożyli rękę. Nazywam to zjawisko „słoiki kontratakują”. Kiedyś słowo słoiki używane z pogardą, dziś nabiera nowego pozytywnego znaczenia.

 

Uniwersalne niczym Luka Modrič

 

Ogórki w curry, są tak uniwersalne niczym Luka Modrić. Jeżeli mogę pozwolić sobie na futbolową paralelę 😉 Już wyjaśniam, środkowy pomocnik Chorwacji przydaje się zarówno w ataku jak w obronie, doskonale kieruje drużyna, kapitalnie wykonuje rzuty wolne i ma żelazne płuca. Ogórki w curry, może nie mają dokładnie tych samych cech, ale idealnie pasują do bardzo wielu dań. Zamiast ogórka kiszonego do tradycyjnej sałatki jarzynowej, jako pikle w burgerach lub jako urozmaicenie do kanapek. Nie wiem czy porównanie trafne, ale jako fan piłki nożnej musiałem go użyć 😉

 

Jeżeli macie większa ilość ogórków lub lubicie mieć przydatne/smakowite weki pod ręka, zapraszam do wypróbowania przepisu na ogórki w curry. Oczywiście nie zapominajcie o innych przepisach na przetwory np. takie.

 

4 odpowiedzi na “Ogórki curry. Przepis krok po kroku.”

  1. Monika napisał(a):

    Wszystko fajnie, tylko na zdjęciu i w opisie przygotowania jest cukier, a w podanych składnikach cukru BRAK.

  2. Norbert napisał(a):

    po jakim czasie mozna je jesc, rodzina juz sie nie moze doczekac?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję