Składniki
- #Ciasto
- 170 g mąki (ok. 1 szklanki)
- 200 ml mleka
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru
- 40 g masła
- szczypta soli
- #Nadzienie
- 250 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego na 500 ml mleka
- 50 g obranych migdałów lub orzechów włoskich, ew. laskowych
- 50 g rodzynek lub smażonej skórki pomarańczowej
- 50 ml winiaku
- 200 g śmietany 30%
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru pudru
- 200 g masła
Sposób przygotowania
Miksujemy mąkę z mlekiem, cukrem i żółtkami z trzech jaj. Odstawiamy ciasto na pół godziny, żeby „odpoczęło”. W tym czasie topimy masło. Po przestudzeniu wlewamy je do ciasta i znowu mieszamy. Białka z jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie mieszamy z ciastem. Smażymy naleśniki na patelni delikatnie posmarowanej tłuszczem (w przypadku patelni teflonowej tłuszcz nie będzie nam potrzebny). Przygotowujemy nadzienie. Gotujemy mleko z cukrem i gotujemy budyń. Ponieważ używamy połowy mleka podanego w przepisie na budyniu, budyń będzie bardzo gęsty. Masło ucieramy na pianę i po jednej łyżce dodajemy do budyniu. Na koniec dosypujemy drobniutko posiekane bakalie i 20 ml winiaku. Mieszamy. Naleśniki smarujemy masą, składamy dwukrotnie w trójkąt i skrapiamy resztą winiaku. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Przybieramy naleśniki bitą śmietaną i posypujemy odrobiną bakalii.