Witajcie na moim blogu kulinarnym! Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami niezwykłym przepisem na naleśniki biszkoptowe z budyniem. To połączenie klasyki i nowoczesności, które przeniesie Wasze podniebienie w świat pełen słodyczy i delikatnych aromatów. Gotowi na kulinarne doznania? Zapraszam do odkrycia tajemnicy tego wyjątkowego przepisu i przygotowania niezwykłych naleśników, które zachwycą Was i Waszych bliskich!
Naleśniki biszkoptowe z budyniem
Składniki:
Ciasto:
- 170 g mąki (ok. 1 szklanki)
- 200 ml mleka
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru
- 40 g masła
- szczypta soli
Nadzienie:
- 250 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu np. waniliowego lub śmietankowego
- 50 g obranych orzechów np. migdałów lub orzechów włoskich, ew. laskowych
- 50 g rodzynek lub smażonej skórki pomarańczowej
- 200 g śmietany 30%
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru pudru
- 200 g masła
- 20 ml winiaku
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Oddziel białka od żółtek. Zmiksuj mąkę (170 g) z mlekiem (200 ml), cukrem (1 łyżka) i żółtkami (3 szt). Odstaw ciasto na pół godziny, żeby odpoczęło.
Krok 2:
W czasie gdy ciasto odpoczywa roztop masło (40 g). Po przestudzeniu wlej je do ciasta i znowu wymieszaj. Białka z jaj ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj z ciastem.
Krok 3:
Smaż naleśniki na patelni delikatnie posmarowanej tłuszczem (w przypadku patelni teflonowej tłuszcz nie będzie nam potrzebny).
Krok 4:
Przygotowuj nadzienie. Zagotuj mleko (250 ml) z cukrem (4 łyżki) i gotujemy budyń. Ponieważ używamy połowy mleka podanego w przepisie na budyniu, budyń będzie bardzo gęsty. Następnie masło (200 g) ubij na puszystą masę i po jednej łyżce dodawaj do budyniu, który cały czas mieszaj na wolnych obrotach. Na koniec dosyp drobniutko posiekane bakalie i 20 ml winiaku. Wszystko wymieszaj.
Krok 5:
Kończąc naleśniki posmaruj przygotowaną masą, złóż dwukrotnie w trójkąt i skrop resztą winiaku. Śmietankę ubij z cukrem pudrem. Przybieramy naleśniki bitą śmietaną i posypujemy odrobiną bakalii lub dekorujemy świeżymi sezonowymi owocami.
Te pyszne naleśniki biszkoptowe z budyniem to prawdziwy hit na każdą okazję. Ich delikatny smak i kremowa konsystencja bez wątpienia sprawią, że będą doskonałą propozycją na śniadanie, deser czy słodki poczęstunek. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu i podzielenia się Waszymi wrażeniami! Smacznego!
Podsumowując mam nadzieję, że naleeśniki wyszły obłędne! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Jakuba przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej słodkich inspiracji z pewnością znajdziesz >> Pączki z masą budyniową <<