Przepis
Potrawy mięsneWieprzowina
Golonka peklowana – gotowana
Składniki
- 4 średnie golonki
#Do peklowania - 60 g mieszanki peklującej (zawiera sól, saletrę i cukier)
lub 5 g saletry, wtedy dodajemy 5 g cukru oraz 50 g soli
do mieszanki peklującej gotowej lub przygotowanej przez nas, dodajemy: - 1 łyżkę granulowanego czosnku
- 1 łyżkę granulowanej cebuli
- 1 łyżeczka pieprzu
#Do gotowania - 2 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren czarnego pieprzu
- po pół łyżeczki: gorczycy, kminku i kolendry
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki do peklowania mieszamy i tak przygotowaną mieszanką dokładnie nacieramy oczyszczone i opalone wcześniej golonki. Wkładamy do kamiennego lub szklanego naczynia na 7 dni, co dzień mięso przewracamy. Następnie postępujemy jak w przepisie na golonkę gotowaną. Cebulę rumienimy na łyżce smalcu, czosnek przekrawamy i razem ze zrumienioną cebulą, pozostałymi ziołami i przyprawami wrzucamy do osolonego wrzątku. Wkładamy golonki oczyszczone z przypraw, tak, aby były przykryte wywarem. Gotujemy do miękkości. Gdyby wywar był zbyt słony, odlewamy część wody i uzupełniamy wrzątkiem. Ugotowane golonki podajemy na ogrzanym półmisku z ziemniakami i tartym chrzanem.