X

Czego szukasz?

Przepis
Wołowina, Cielęcina

Zrazy wołowe zawijane – przepis krok po kroku

Zrazy wołowe zawijane to jedno z moich ulubionych dań i nie zmieni tego, że w restauracji musiałem przygotować ich już chyba z milion. Za każdym razem zajadam się nimi z przyjemnością. Dzięki ogromnej praktyce w przygotowaniu tej potrawy śmiało mogę stwierdzić, że jestem mistrzem w tej materii, może samozwańczym, ale zawsze 😉

Zrazy wołowe zawijane

Składniki:

Zrazy:

  • 800 g udźca wołowego
  • 150 g surowego wędzonego boczku
  • 3 duże ogórki kiszone
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej, najlepsza jest od Roleskiego
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • mąka pszenna do obtoczenia mięsa
  • olej roślinny do smażenia
  • sól, czarny pieprz

Sos:

  • 1 cebula
  • 10 g suszonych grzybów (kilka sztuk)
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 500 ml wody lub wywaru mięsnego
  • sól, czarny pieprz
  • ewentualnie słodka śmietanka do zabielenia sosu

Sposób przygotowania:

Grzyby namocz we wrzątku odstaw na bok. Udziec wołowy pokrój w równe plastry, mi wyszło 5 porcji.   Boczek wędzony i ogórki kiszone pokrój w słupki, cebulę w piórka. Na patelni rozgrzej jedną łyżkę oleju roślinnego, podsmaż boczek, kiedy się zrumieni dodaj ogórek kiszony i cebulę. Smaż około 5 minut aż składniki się zeszklą i zmiękną. Na koniec dodaj musztardę, majeranek, wymieszaj i odstaw.   Plastry mięsa równomiernie rozklep tłuczkiem do mięsa, im wołowina dokładniej rozbita tym łatwiej się zawija.  Tak przygotowane płaty mięsa oprósz solą i pieprzem. Na brzeg nałóż porcję ostudzonego farszu, u mnie były to 2 łyżki.   Następnie zwiń ciasną roladkę, zbierając brzegi mięsa do środka, jak w przypadku gołąbków. Gotowe zrazy można spiąć wykałaczkami, specjalnymi metalowymi szpikulcami lub związać sznurkiem przeznaczonym do gotowania.   Zrazy wołowe zawijane obtocz w mące, podsmaż na oleju roślinnym z każdej strony, aż będą rumiane. Następnie dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę, smaż aż będzie szklista. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, wodę lub wywar oraz namoczone grzyby. Zrazy duś na małym ogniu pod przykryciem. Mięso powinno być miękkie po około 60 minutach. Na końcu sos można zabielić śmietaną i doprawić do smaku.   Zrazy wołowe zawijane najczęściej podaje z kaszą gryczaną i buraczkami lub ogórkiem kiszonym. PS. Jeżeli szukacie innych fajnych przepisów z udziałem wołowiny lub cielęciny, zapraszam TUTAJ!!! SMACZNEGO!!!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również