Przepis
SałatkiSurówkiWarzywa i grzyby
Sałatka z sosem pomarańczowym
Składniki
- 1 arbuz – 1-2 kg
- 200 g brzoskwiń
- 200 g winogron
- 200 g malin
- 100 g wiśni
- 100 g moreli
- 125 ml soku z pomarańcz (może też być z kartonu)
- 2 łyżki miodu
- 25 ml rumu
- szczypta cynamonu
Sposób przygotowania
Odcinamy arbuza w 1/3 wysokości. Usuwamy pestki i przy pomocy łyżeczki wycinamy kulki z miąższu, odkładamy je do miski. Wydrążamy całego arbuza, tak, żeby nie uszkodzić skórki. Wszystkie owoce płuczemy i osączamy. Z owoców pestkowych usuwamy pestki. Winogrona i wiśnie kroimy na połówki, brzoskwinie i morele w kostkę. Maliny zostawiamy w całości. Miód rozpuszczamy w soku pomarańczowym, dodajemy rum i cynamon. Owoce mieszamy, zalewamy sosem, schładzamy w lodówce. Przed podaniem przekładamy sałatkę do wydrążonego arbuza.