X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDrób

Gęś w pomarańczach

Gęś w pomarańczach to eleganckie i aromatyczne danie, które doskonale sprawdzi się na świątecznym stole lub podczas uroczystego obiadu. Soczyste mięso gęsi w połączeniu z cytrusową nutą pomarańczy tworzy wyjątkową kompozycję smakową, która zachwyci każdego smakosza.

Gęś w pomarańczach – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 gęś

  • 800 g pomarańczy

  • 200 g marchewki

  • 2–3 cebule

  • 100 g pietruszki lub selera

  • 200 ml wywaru (może być z kostki)

  • 250 ml białego wytrawnego wina

  • 30 ml białego octu winnego

  • 2 łyżki masła

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • Cukier, sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Krok 1: Przygotowanie gęsi

Gęś dokładnie myjemy, osuszamy i nacieramy solą oraz pieprzem zarówno z zewnątrz, jak i od środka. Odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce, aby mięso przeszło przyprawami.

Krok 2: Wstępne pieczenie

Do brytfanny wlewamy około 50–70 ml wody i umieszczamy w niej gęś. Pieczemy w temperaturze 220–250°C, aż skórka stanie się rumiana, regularnie polewając mięso wytwarzającym się sosem.

Krok 3: Dodanie warzyw i płynów

Marchewkę, pietruszkę (lub selera) i cebulę obieramy i kroimy w kostkę lub ścieramy na grubej tarce. Wyciskamy pół szklanki soku z pomarańczy. Do brytfanny dodajemy przygotowane warzywa, sok pomarańczowy, wino i wywar. Przykrywamy i pieczemy przez kolejne 30 minut w temperaturze 180°C.

Krok 4: Przygotowanie pomarańczy

Pozostałe pomarańcze dokładnie myjemy i cienko obieramy, usuwając białe błonki (albedo). Skórkę z jednej pomarańczy kroimy w cienkie paseczki i blanszujemy przez 2 minuty we wrzątku. Następnie obrane pomarańcze kroimy w plastry i podgrzewamy na roztopionym maśle na osobnej patelni.

Krok 5: Przygotowanie sosu

Na patelni karmelizujemy cukier na jasnozłoty kolor, dodajemy ocet winny i kilka łyżek soku pomarańczowego. Po ostudzeniu rozrabiamy w otrzymanym sosie mąkę ziemniaczaną. Sos spod pieczenia gęsi przecedzamy, odtłuszczamy i łączymy z przygotowanym karmelem. Podgrzewamy, mieszając, aż sos zgęstnieje, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy zblanszowaną skórkę pomarańczową.

Krok 6: Serwowanie

Gęś kroimy na porcje, obkładamy plastrami podgrzanych pomarańczy i polewamy przygotowanym sosem. Na koniec napiszę, że część sosu można podać osobno w sosjerce.

Ciekawostka kulinarna

Gęś w pomarańczach to danie inspirowane klasyczną francuską recepturą “Canard à l’orange”, czyli kaczki w pomarańczach. W polskiej kuchni gęś często gości na stołach podczas Święta Niepodległości 11 listopada, znanego również jako Dzień Świętego Marcina, kiedy to tradycyjnie spożywa się dania z gęsiny.

Podsumowanie

Gęś w pomarańczach to z pewnością wykwintne danie, które łączy w sobie bogactwo smaków i aromatów. Delikatne mięso gęsi w połączeniu z cytrusową nutą pomarańczy tworzy wyjątkową kompozycję, idealną na świąteczny obiad czy uroczystą kolację. Przygotowanie tego dania wymaga czasu i uwagi, ale efekt końcowy z pewnością zachwyci wszystkich gości.

Podsumowując mam nadzieję, że potrawa wyszła obłędne! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Instagram

Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również