Przepis
Grzyby
Kluseczki grzybowe
Składniki
- 50 g suszonych grzybów
- 2 łyżki masła
- 1 mała cebula
- 2 jajka
- 3–4 łyżki mąki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Grzyby moczymy w niewielkiej ilości wody przez 2 godziny, a następnie gotujemy. Cebulę obieramy i drobno siekamy, smażymy wraz z grzybami na łyżeczce masła. Resztę masła ucieramy na pianę z żółtkami, dodajemy po jednej łyżce usmażonych grzybów z cebulą. Cały czas mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, dosypujemy mąkę, mieszamy i dodajemy pianę ubitą z białek. Gotujemy wodę i solimy ją. Łyżką nabieramy masę i wrzucamy małe kluski do wrzątku. Gotujemy 10 minut, odcedzamy i nakładamy do wazy lub na talerze.