menu

Ryba w chrupiącej panierce. Przepis krok po kroku.

Ryba w chrupiącej panierce

 

Składniki:

 

 

  • 400 g filetów z ryby np. dorsz
  • 330 ml zimnego jasnego piwa
  • 250 g mąki pszennej+ odrobina do obtoczenia filetów
  • 3 kopiate łyżeczki proszku do pieczenia 
  • sól, pieprz
  • olej do głębokiego smażenia
  • Przygotowanie:

 

Rybę dopraw solą i pieprzem 

W misce wymieszaj piwo, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wsyp 1/2 łyżeczki soli, wymieszaj do połączenia składników. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany.

 

W rondlu rozgrzej olej. Rybę obtocz w mące, zanurz w cieście. Smaż na rozgrzanym oleju, około 4-5 minut, panierka zrobi się złota. 

 

Podawaj z domowymi frytkami i sosem tatarskim.

 

Ryba w chrupiącej panierce. Przepis krok po kroku.

 

Uwielbiam ryby pod każdą postacią, czasami z piekarnika, czasami w sosie. Jeżeli jednak szukasz idealnej złocistej, aromatycznej, najlepsza jest ryba w chrupiącej panierce.

 

Danie szybkie i niedrogie

 

Ten przepis wzorowany jest na brytyjskim Fish & Chips, co prawda bez chips 🙂 ale zawsze. Panierka a raczej ciasto bazuje na zimnym piwie, mące i proszku do pieczenia. Pięknie pokrywa białe filety z ryby i otacza mięso w chrupiącej „skorupce”. Jeżeli chodzi o rybę to najlepiej smakuje biała morska ryba np. dorsz, morszczuk a nawet mintaj się sprawdzi. Wychodzi zatem, że to danie szybkie i niedrogie.

 

Danie imprezowe

 

Ryba w chrupiącej panierce kapitalnie smakuje się na piątkowy obiad. Jako danie imprezowe też zda egzamin, zgłasza z dodatkiem sosu tatarskiego. Możecie użyć przepisu mojego ojca, jest przepyszny. Jako dodatek, oczywiście cząstka cytryny i jakaś fajna surówka lub zielona sałata z oliwą.

 

Ryba w chrupiącej panierce z tego przepisu, krok po kroku to gwarancja sukcesu. 

 

SMACZNEGO!!!

2 odpowiedzi na “Ryba w chrupiącej panierce. Przepis krok po kroku.”

  1. A la napisał(a):

    Czym można zastąpić piwo?

    • Jakub Kuroń napisał(a):

      Możesz zastąpić wodą gazowaną, ale najlepszy smak uzyskasz używając piwa. Nie wiem z jakiego powodu nie chcesz użyć piwa, ale jeśli chodzi o alkohol zawarty w piwie podczas smażenia zostanie on całkowicie odparowany i pozostanie tylko smak. Więc śmiało taką rybę na piwie mogą jeść dzieci czy kobiety w ciąży.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję