X

Czego szukasz?

Przepis
BabeczkiRóżne przepisy

Babeczki z kefirem i jabłkami. Przepis krok po kroku

Dzisiaj mam dla Was najlepszy możliwy przepis na babeczki z kefirem i jabłkami. Idealny kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego i ekspresowego w przygotowaniu jednocześnie. Najlepiej smakują posypane cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Babeczki z kefirem i jabłkami. Przepis krok po kroku

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju np. roślinnego
  • 1 szklanka kefiru (ja użyłem Robico)
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jabłka
  • szczypta soli
  • cukier puder
  • cynamon

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Po pierwsze piekarnik rozgrzej do 180°C “góra-dół”. Następnie jajka ubij z cukrem na bardzo puszystą piane. Ubijaj około 4-5 minuty.

Krok 2:

Do ubitej masy dodaj olej, kefir, mąkę pszenną, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Następnie miksuj do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

Krok 3:

Masę nakładaj do 2/3 wysokości foremek, ja używam silikonowych. Jeśli używasz  tradycyjnych, nie zapomnij o specjalnych papierowych papilotkach. Jabłka umyj, obierz ze skórki, następnie wytnij gniazda nasienne. Pokrój w kostkę i równomiernie rozłóż na powierzchni ciasta, delikatnie wciskając wgłąb masy.

Krok 4:

Wierzch posyp cynamonem, jeśli bardzo lubisz aromat tej przyprawy, możesz dodać jeszcze łyżeczkę do ciasta. Babeczki piecz przez około 30 minut w 180°C do “suchego patyczka”.

Upieczone babeczki delikatnie wyjmij z foremek na kratkę do studzenia. Jeśli zostaną w foremkach to się zaparzą i będą gumowe. Kiedy przestygną posyp je cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu. Możesz też sięgnąć po słodko-słony krem z TEGO przepisu.

Pochwała prostoty

Jak zdążyliście zauważyć dzisiejszy przepis na babeczki z kefirem i jabłkami to pochwała prostoty. Wystarczy połączyć kilka składników i gotowe. Co nie znaczy, że nie można tej receptury modyfikować. Jabłka możecie wymienić na inne owoce sezonowe. Zamiast cynamonu dodać kardamon, wanilię lub szczyptę wytrawnego kakao. Lubię dzielić się z Wami prostymi przepisami, które śmiało można potem modyfikować.

Dzięki dodatkowi kefiru Robico, wasze babeczki wyjdą wilgotne i pulchne zarazem. W ciepły dzień babeczkę można zjeść z kulką lodów waniliowych lub bitą śmietaną. Aromat cynamonu sprawi, że sprawdzą się także jako lek na jesienną chandrę.

Jeżeli zabierzecie się za przygotowywanie babeczek z mojego przepisu i cokolwiek będzie niejasne, napiszcie komentarz, jak najszybciej potrafię rozwieję Wasze wątpliwości.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.

Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Ile szt.wychodzi z tego przepisu i czy można użyć mąki bezglutenowej ?

  2. Babeczki wyszły pyszne. Puszyste, chrupiące od góry. Moja rodzinka oceniła je 10/10 Akurat nie miałam kefiru – użyłam jogurtu naturalnego. Do jabłek dorzuciłam żurawinę. Mój piekarnik halogenowy doskonale sobie poradził Z pewnością będę robić sugerowane modyfikacje. Improwizacja w kuchni to moje hobby

  3. Babeczki są pyszne i mięciutkie. Jeszcze dobrze nie ostygły,a już musiałam jedną skosztować,bo w całym domu pachniało jabłkiem i cynamonem. Napewno wrócę jeszcze do tego przepisu,jest łatwy i szybki w wykonaniu.

  4. Babeczki są bardzo pyszne,jeszcze dobrze nie ostygły a już musiałam jedną skosztować. W całym domu pachniało cynamonem i jabłkiem napewno jeszcze wrócę do tego przepisu jest łatwy i szybki w wykonaniu także polecam wszystkim…

  5. Czy zamiast części mąki pszennej mogę użyć mąki kokosowej lub orkiszowej? Córka ma ct1 i chciałabym ograniczyć mąkę pszenną. Czy są radę tak zmodyfikować ten przepis?

  6. Panie Jakubie, gdzie kupie taka kratkę do studzenia jak Pan prezentuje?

  7. Właśnie wyszły z piekarnika sa pyszne. Dałam borówki i wanilię.

  8. Polecam bardzo mięciutkie babeczki uwielbiamy wracać do tego przepisu polecam każdemu Prosty przepis warto zaangażować do przygotowania babeczek dzieci moje uwielbiają przygotowywać ze mną właśnie te babeczki ☺️

  9. Przepyszne! Bardzo proste, szybkie babeczki!
    Pięknie wyrosły 🙂 Na pewno jeszcze nie raz powtórzę ten przepis 🙂
    Dziekuję 🙂

  10. Zrobiłam babeczki, tylko zamiast jabłek użyłam czereśni. Rewelacja. Fajny i prosty przepis. Muszę spróbować też z innymi owocami. Pyszne.

  11. Czy można upiec w samych papierowych foremkach do pieczenia?

  12. Dziś właśnie robiłam te Babeczki nie spodziewałam się że będą takie pyszne O mały włos rodzinka nie miała by co próbowac serio taka pychotka

  13. Czy mogę dać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, obawiam się ze te 3 jednak będzie mocno czuć

  14. Dodałam 2 łyżki siemienia zmielonego.. Dzieci je pokochały 😀

  15. Babrczki pyszne,nie miałam kefiru i dałam jogurt naturalny w smaku pyszne puszyste,wilgotne ,dziękuje za przepis

  16. wlasnie piekę babeczki wg Pana przepisu. Dziękuję bardzo.

  17. Jutro na pewno upiekę. Mam w ogrodzie papierówki. Dzięki za przepis.

  18. A ja ten przepis mam od mamy ale piekę go jako ciasto w blasze. Dzieci uwielbiają z truskawkami teraz muszę wypróbować jako babeczki

  19. W przepisie nie wystepuja jajka.Natomiast jest az 3 łyżeczki proszku do pieczenia na.2,5 szklanki mąki.Zamiast proszku dac.jajka?

  20. Są przepyszne!!! Właśnie zrobiłam i już ich prawie nie ma

  21. Jak mam je upiec jesli mój piekarnik nie posiada funkcji góra dół jednocześnie

  22. Na pewno zrobię. Widzę, że forma silikonowa tupperware w użyciu. Brawo!

  23. A czy zamiast jabłek mogą być truskawki? Jaka ilość mniej więcej?

Sprawdź również