X

Czego szukasz?

Przepis
BabeczkiRóżne przepisy

Babeczki z kefirem i jabłkami. Przepis krok po kroku

  Dzisiaj mam dla Was najlepszy możliwy przepis na babeczki z kefirem i jabłkami. Idealny kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego i ekspresowego w przygotowaniu jednocześnie. Najlepiej smakują posypane cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.    
Składniki:
 
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1 szklanka kefiru (ja użyłem Robico)
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jabłka
  • szczypta soli
  • cukier puder
  • cynamon
   
Przygotowanie:
  Piekarnik rozgrzej do 180°C “góra-dół”. Jajka ubij z cukrem na bardzo puszystą piane. Ubijaj około 4-5 minuty.   Do ubitej masy dodaj olej, kefir, mąkę pszenną, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Miksuj do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.   Masę nakładaj do 2/3 wysokości foremek, ja używam silikonowych. Jeżeli używasz  tradycyjnych, nie zapomnij o specjalnych papierowych papilotkach. Jabłka umyj, obierz ze skórki i wytnij gniazda nasienne. Pokrój w kostkę i równomiernie rozłóż na powierzchni ciasta, delikatnie wciskając wgłąb masy.   Wierzch posyp cynamonem, jeżeli bardzo lubisz aromat tej przyprawy, możesz dodać jeszcze łyżeczkę do ciasta. Babeczki piecz przez około 30 minut w 180°C do “suchego patyczka”.     Upieczone babeczki delikatnie wyjmij z foremek na kratkę do studzenia. Jeżeli zostaną w foremkach to się zaparzą i będą gumowe. Kiedy przestygną posyp je cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu. Możesz też sięgnąć po słodko-słony krem z TEGO przepisu.  
Pochwała prostoty
  Jak zdążyliście zauważyć dzisiejszy przepis na babeczki z kefirem i jabłkami to pochwała prostoty. Wystarczy połączyć kilka składników i gotowe. Co nie znaczy, że nie można tej receptury modyfikować. Jabłka możecie wymienić na inne owoce sezonowe. Zamiast cynamonu dodać kardamon, wanilię lub szczyptę wytrawnego kakao. Lubię dzielić się z Wami prostymi przepisami, które śmiało można potem modyfikować.   Dzięki dodatkowi kefiru Robico, wasze babeczki wyjdą wilgotne i pulchne zarazem. W ciepły dzień babeczkę można zjeść z kulką lodów waniliowych lub bitą śmietaną. Aromat cynamonu sprawi, że sprawdzą się także jako lek na jesienną chandrę.   Jeżeli zabierzecie się za przygotowywanie babeczek z mojego przepisu i cokolwiek będzie niejasne, napiszcie komentarz, jak najszybciej potrafię rozwieję Wasze wątpliwości.   SMACZNEGO!!!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Babeczki z kefirem i jablkami

    Są fantastyczne.

    • Bogumiła Kuroń

      Bardzo się cieszymy, że Ci smakują! 🙂

  2. Babeczki z kefirem i jablkami

    Są przepyszne.

  3. Beata

    Sprobuje z mlekiem kokosowym zamiast kefiru, niestety musze unikac nabialu

    • Jakub Kuroń

      Może być jogurt roślinny 🙂

  4. PromykX

    Zrobiłam babeczki, tylko zamiast jabłek użyłam czereśni. Rewelacja. Fajny i prosty przepis. Muszę spróbować też z innymi owocami. Pyszne.

    • Jakub Kuroń

      Fajny pomysł z czereśniami. Przepis jest o tyle uniwersalny, że w zasadzie możesz wykorzystać każde sezonowe owoce 🙂

  5. Joanna

    Czy zamiast cukru można dać ksylitol ?

    • Jakub Kuroń

      Oczywiście, jak najbardziej możesz użyć ksylitol.

  6. Jolanta

    Czy można upiec w samych papierowych foremkach do pieczenia?

    • Jakub Kuroń

      bez wkładania do odpowiedniej formy babeczki lubią się rozjeżdżać na boki. Raczę napełnione papierowe formy włożyć do specjalnej formy i dopiero zapiekać.

  7. Julita Gajdis

    Dziś właśnie robiłam te Babeczki nie spodziewałam się że będą takie pyszne O mały włos rodzinka nie miała by co próbowac serio taka pychotka

    • Jakub Kuroń

      Nas też zachwyciły i często u nas goszczą.

      Pozdrawiam 🙂

  8. Ania

    Czy mogę dać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, obawiam się ze te 3 jednak będzie mocno czuć

    • Jakub Kuroń

      Nie wyrosną tak bardzo i obawiam się zakalca, daj lepiej 2 lub zaryzykuj z 1.

      daj znać jak wyszło.

      Pozdrawiam

  9. Kasia

    Dodałam 2 łyżki siemienia zmielonego.. Dzieci je pokochały 😀

    • Jakub Kuroń

      Przepis spokojnie można modyfikować, najlepiej o zdrowe dodatki.
      Siemię lniane brzmi pysznie 🙂

  10. Renata

    Babrczki pyszne,nie miałam kefiru i dałam jogurt naturalny w smaku pyszne puszyste,wilgotne ,dziękuje za przepis

  11. Elżbieta z Legnicy

    wlasnie piekę babeczki wg Pana przepisu. Dziękuję bardzo.

    • Jakub Kuroń

      Mam nadzieję, że wyszły pyszne 🙂

  12. Maria

    Jutro na pewno upiekę. Mam w ogrodzie papierówki. Dzięki za przepis.

    • Jakub Kuroń

      Z papierówkami będzie pyszne 🙂

      SMACZNEGO!!!

  13. Renata

    Mmmm narobiłaś mi ochoty 🙂 Dziękuję za przepis 🙂

    • Jakub Kuroń

      SMACZNEGO!!!

  14. Gosia

    A ja ten przepis mam od mamy ale piekę go jako ciasto w blasze. Dzieci uwielbiają z truskawkami teraz muszę wypróbować jako babeczki

  15. Anonim

    Przepraszam wyszła moja nieuwaga.Jajka są w przepisie.

  16. Maria

    W przepisie nie wystepuja jajka.Natomiast jest az 3 łyżeczki proszku do pieczenia na.2,5 szklanki mąki.Zamiast proszku dac.jajka?

  17. Anna

    Są przepyszne!!! Właśnie zrobiłam i już ich prawie nie ma

    • Jakub Kuroń

      Czadowo, bardzo się cieszę 🙂
      Zapraszam częściej.

  18. Małgorzata

    Jak mam je upiec jesli mój piekarnik nie posiada funkcji góra dół jednocześnie

    • Jakub Kuroń

      To nastaw na zwykły tryb, tak jak zazwyczaj pieczesz.

  19. Dominika

    Ile sztuk babeczek wychodzi z tego przepisu?

    • Jakub Kuroń

      Takich całkiem sporych, między 12-15.

  20. H.Dziedzic

    Na pewno zrobię. Widzę, że forma silikonowa tupperware w użyciu. Brawo!

    • Jakub Kuroń

      Jak najbardziej, zapomniałem że to forma od Tupperware. Sprawdza się doskonale 🙂

  21. Skowronek

    A czy zamiast jabłek mogą być truskawki? Jaka ilość mniej więcej?

    • Jakub Kuroń

      Oczywiście, że można dać truskawki. W zasadzie mogą być dowolne owoce.
      Truskawek myślę 400 g wystarczy.

  22. Aneta

    Super 🙂 wiem, co upiekę w sobotę. Dziekuję

    • Jakub Kuroń

      Życzę smacznego!

  23. Kolor

    piękne i na pewno smaczne !!

  24. Jolanta

    Czy mogę dać cynamonowy proszek do pieczenia?

    • Jakub Kuroń

      Oczywiście do pieczenia i do posypania, jeżeli lubisz smak i aromat cynamonu 🙂

  25. Jolanta

    Czy mogę zdać cynamonowy proszek do pieczenia?

Sprawdź również