X

Czego szukasz?

Przepis
BabeczkiRóżne przepisy

Babeczki z kefirem i jabłkami. Przepis krok po kroku

Dzisiaj mam dla Was najlepszy możliwy przepis na babeczki z kefirem i jabłkami. Idealny kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego i ekspresowego w przygotowaniu jednocześnie. Najlepiej smakują posypane cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Babeczki z kefirem i jabłkami. Przepis krok po kroku

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju np. roślinnego
  • 1 szklanka kefiru (ja użyłem Robico)
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jabłka
  • szczypta soli
  • cukier puder
  • cynamon

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Po pierwsze piekarnik rozgrzej do 180°C “góra-dół”. Następnie jajka ubij z cukrem na bardzo puszystą piane. Ubijaj około 4-5 minuty.

Krok 2:

Do ubitej masy dodaj olej, kefir, mąkę pszenną, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Następnie miksuj do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

Krok 3:

Masę nakładaj do 2/3 wysokości foremek, ja używam silikonowych. Jeśli używasz  tradycyjnych, nie zapomnij o specjalnych papierowych papilotkach. Jabłka umyj, obierz ze skórki, następnie wytnij gniazda nasienne. Pokrój w kostkę i równomiernie rozłóż na powierzchni ciasta, delikatnie wciskając wgłąb masy.

Krok 4:

Wierzch posyp cynamonem, jeśli bardzo lubisz aromat tej przyprawy, możesz dodać jeszcze łyżeczkę do ciasta. Babeczki piecz przez około 30 minut w 180°C do “suchego patyczka”.

Upieczone babeczki delikatnie wyjmij z foremek na kratkę do studzenia. Jeśli zostaną w foremkach to się zaparzą i będą gumowe. Kiedy przestygną posyp je cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu. Możesz też sięgnąć po słodko-słony krem z TEGO przepisu.

Pochwała prostoty

Jak zdążyliście zauważyć dzisiejszy przepis na babeczki z kefirem i jabłkami to pochwała prostoty. Wystarczy połączyć kilka składników i gotowe. Co nie znaczy, że nie można tej receptury modyfikować. Jabłka możecie wymienić na inne owoce sezonowe. Zamiast cynamonu dodać kardamon, wanilię lub szczyptę wytrawnego kakao. Lubię dzielić się z Wami prostymi przepisami, które śmiało można potem modyfikować.

Dzięki dodatkowi kefiru Robico, wasze babeczki wyjdą wilgotne i pulchne zarazem. W ciepły dzień babeczkę można zjeść z kulką lodów waniliowych lub bitą śmietaną. Aromat cynamonu sprawi, że sprawdzą się także jako lek na jesienną chandrę.

Jeżeli zabierzecie się za przygotowywanie babeczek z mojego przepisu i cokolwiek będzie niejasne, napiszcie komentarz, jak najszybciej potrafię rozwieję Wasze wątpliwości.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.

Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Ile szt.wychodzi z tego przepisu i czy można użyć mąki bezglutenowej ?

  2. Babeczki wyszły pyszne. Puszyste, chrupiące od góry. Moja rodzinka oceniła je 10/10 Akurat nie miałam kefiru – użyłam jogurtu naturalnego. Do jabłek dorzuciłam żurawinę. Mój piekarnik halogenowy doskonale sobie poradził Z pewnością będę robić sugerowane modyfikacje. Improwizacja w kuchni to moje hobby

  3. Babeczki są pyszne i mięciutkie. Jeszcze dobrze nie ostygły,a już musiałam jedną skosztować,bo w całym domu pachniało jabłkiem i cynamonem. Napewno wrócę jeszcze do tego przepisu,jest łatwy i szybki w wykonaniu.

  4. Babeczki są bardzo pyszne,jeszcze dobrze nie ostygły a już musiałam jedną skosztować. W całym domu pachniało cynamonem i jabłkiem napewno jeszcze wrócę do tego przepisu jest łatwy i szybki w wykonaniu także polecam wszystkim…

  5. Czy zamiast części mąki pszennej mogę użyć mąki kokosowej lub orkiszowej? Córka ma ct1 i chciałabym ograniczyć mąkę pszenną. Czy są radę tak zmodyfikować ten przepis?

  6. Właśnie wyszły z piekarnika sa pyszne. Dałam borówki i wanilię.

  7. Polecam bardzo mięciutkie babeczki uwielbiamy wracać do tego przepisu polecam każdemu Prosty przepis warto zaangażować do przygotowania babeczek dzieci moje uwielbiają przygotowywać ze mną właśnie te babeczki ☺️

  8. Przepyszne! Bardzo proste, szybkie babeczki!
    Pięknie wyrosły 🙂 Na pewno jeszcze nie raz powtórzę ten przepis 🙂
    Dziekuję 🙂

  9. Zrobiłam babeczki, tylko zamiast jabłek użyłam czereśni. Rewelacja. Fajny i prosty przepis. Muszę spróbować też z innymi owocami. Pyszne.

  10. Czy można upiec w samych papierowych foremkach do pieczenia?

  11. Dziś właśnie robiłam te Babeczki nie spodziewałam się że będą takie pyszne O mały włos rodzinka nie miała by co próbowac serio taka pychotka

  12. Czy mogę dać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, obawiam się ze te 3 jednak będzie mocno czuć

  13. Dodałam 2 łyżki siemienia zmielonego.. Dzieci je pokochały 😀

  14. Babrczki pyszne,nie miałam kefiru i dałam jogurt naturalny w smaku pyszne puszyste,wilgotne ,dziękuje za przepis

  15. wlasnie piekę babeczki wg Pana przepisu. Dziękuję bardzo.

  16. Jutro na pewno upiekę. Mam w ogrodzie papierówki. Dzięki za przepis.

  17. A ja ten przepis mam od mamy ale piekę go jako ciasto w blasze. Dzieci uwielbiają z truskawkami teraz muszę wypróbować jako babeczki

  18. W przepisie nie wystepuja jajka.Natomiast jest az 3 łyżeczki proszku do pieczenia na.2,5 szklanki mąki.Zamiast proszku dac.jajka?

  19. Jak mam je upiec jesli mój piekarnik nie posiada funkcji góra dół jednocześnie

  20. Na pewno zrobię. Widzę, że forma silikonowa tupperware w użyciu. Brawo!

  21. A czy zamiast jabłek mogą być truskawki? Jaka ilość mniej więcej?

Sprawdź również