X

Czego szukasz?

Przepis
Przetwory

A la Ljutenica

Składniki

Składniki trochę na oko, na 5 słoików 250 ml:
1 kg papryki, oczyszczonej
1,5 kg soczystych pomidorów
1 kg cukinii, bez skóry, przekrojona na pół
8 ząbków czosnku
3-4 gałązki oregano
2-3 gałązki tymianku
0,5 kg cebuli, pokrojonej w kostkę
sporo oliwy nawet 100 ml
ew. ocet winny lub cukier (jeśli ktoś lubi lekko kwaskowy lub słodki smak)
sól, pieprz cayenne

Sposób przygotowania

Na blaszce ułóż paprykę, cukinię, czosnek, oregano, tymianek. Skrop 1/3 oliwy, dopraw solą i pieprzem cayenne.
Piecz około 40 minut, po tym czasie wyjmij z piekarnika i zafoliuj, warzywa łatwiej będzie obierać ze skórki.
W tym czasie w garnku rozgrzej pozostałą oliwę, wsyp cebulę i smaż na średnim ogniu, przez około 10 minut.
Cebula powinna być miękka i złota.
Kiedy warzywa się zaparują, pomidora i paprykę obierz ze skórki, zioła wyrzuć. Można je jeszcze drobniej posiekać lub zostawić w dużych kawałkach.
Warzywa z blaszki dodaj do cebuli, a wodę z pieczenia przelej do innego naczynia.
Całość duś jeszcze 20 minut, dopraw solą i pieprzem cayenne. Jeżeli konsystencja jest za gęsta, dodaj sos z pieczenia warzyw.
Gotową ljutenicę przełóż do wysterylizowanych słoików. Słoiki ustaw do góry nogami, zostawić do wystygnięcia. Powinny się zamknąć i nie wymagają gotowania.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również