Przetwory
A la Ljutenica
Poniżej znajdziesz przepis na mają autorską pastę a La ljutenica. Do przygotowania potrawy potrzebujesz przede wszystkim świeżych warzyw najlepiej prosto z ogródka.
A la Ljutenica
Składniki:
na 5 słoików 250 ml:
- 1 kg papryki, oczyszczonej
- 1,5 kg soczystych pomidorów
- 1 kg cukinii, bez skóry, przekrojona na pół
- 8 ząbków czosnku
- 3-4 gałązki oregano
- 2-3 gałązki tymianku
- 0,5 kg cebuli, pokrojonej w kostkę
- sporo oliwy ok. 100 ml
- ew. ocet np. winny lub cukier (jeśli ktoś lubi lekko kwaskowy lub słodki smak)
- sól, pieprz np. cayenne
Sposób przygotowania:
Krok 1.
Na blaszce ułóż paprykę, cukinię, czosnek, oregano, tymianek. Skrop 1/3 oliwy, dopraw solą i pieprzem cayenne.
Następnie piecz około 40 minut, po tym czasie wyjmij z piekarnika i zafoliuj, ponieważ warzywa łatwiej będzie obierać ze skórki.
Krok 2.
W tym czasie w garnku rozgrzej pozostałą oliwę, wsyp cebulę i smaż na średnim ogniu, przez około 10 minut. Cebula powinna być miękka i złota.
Krok 3.
Kiedy warzywa się zaparują, pomidora i paprykę obierz ze skórki, zioła wyrzuć. Można je jeszcze bardziej posiekać lub zostawić w dużych kawałkach.
Warzywa z blaszki dodaj do cebuli, a wodę z pieczenia przelej do innego naczynia.
Krok 4.
Następnie całość duś jeszcze 20 minut, dopraw solą i pieprzem cayenne. Pamiętaj aby dodać sos z pieczenia warzyw jeżeli konsystencja jest za gęsta.
Krok 5.
Podsumowując gotową ljutenicę przełóż do wysterylizowanych słoików. Pamiętaj aby słoiki ustawić do góry nogami, a następnie zostawić do wystygnięcia. Niewątpliwie wszystkie słoiki się zamkną i nie będą wymagać gotowania.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<