X

Czego szukasz?

Przepis
Przetwory

A la Ljutenica

Poniżej znajdziesz przepis na mają autorską pastę a La ljutenica. Do przygotowania potrawy potrzebujesz przede wszystkim świeżych warzyw najlepiej prosto z ogródka. 

A la Ljutenica

Składniki:

na 5 słoików 250 ml:

  • 1 kg papryki, oczyszczonej
  • 1,5 kg soczystych pomidorów
  • 1 kg cukinii, bez skóry, przekrojona na pół
  • 8 ząbków czosnku
  • 3-4 gałązki oregano
  • 2-3 gałązki tymianku
  • 0,5 kg cebuli, pokrojonej w kostkę
  • sporo oliwy ok. 100 ml
  • ew. ocet np. winny lub cukier (jeśli ktoś lubi lekko kwaskowy lub słodki smak)
  • sól, pieprz np. cayenne

Sposób przygotowania:

Krok 1.

Na blaszce ułóż paprykę, cukinię, czosnek, oregano, tymianek. Skrop 1/3 oliwy, dopraw solą i pieprzem cayenne.
Następnie piecz około 40 minut, po tym czasie wyjmij z piekarnika i zafoliuj, ponieważ warzywa łatwiej będzie obierać ze skórki.

Krok 2.

W tym czasie w garnku rozgrzej pozostałą oliwę, wsyp cebulę i smaż na średnim ogniu, przez około 10 minut. Cebula powinna być miękka i złota.

Krok 3.

Kiedy warzywa się zaparują, pomidora i paprykę obierz ze skórki, zioła wyrzuć. Można je jeszcze bardziej posiekać lub zostawić w dużych kawałkach.
Warzywa z blaszki dodaj do cebuli, a wodę z pieczenia przelej do innego naczynia.

Krok 4.

Następnie całość duś jeszcze 20 minut, dopraw solą i pieprzem cayenne. Pamiętaj aby dodać sos z pieczenia warzyw jeżeli konsystencja jest za gęsta.

Krok 5.

Podsumowując gotową ljutenicę przełóż do wysterylizowanych słoików. Pamiętaj aby słoiki ustawić do góry nogami, a następnie zostawić do wystygnięcia. Niewątpliwie wszystkie słoiki się zamkną i nie będą wymagać gotowania.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram Facebook.

Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również