X

Czego szukasz?

Przepis
Dania głównePierogi i kluski

Bułki na parze, Pampuchy, Kluski, Parowce, Pyzy

Bułki na parze, pampuchy, kluski, parowce, pyzy – jakby ich nie nazwać smakują świetnie! Dziewczynki się nimi zajadają, więc co jakiś czas goszczą na naszym stole, w formie obiadu lub zwykłej przekąski. Najbardziej lubimy wersję z sosem truskawkowym i świeżymi owocami. Ale pampuchy można podać również na słono, np. z gulaszem. W wersji na słodko i na słono odnajdują sie tak samo dobrze. 

Bułki na parze, Pampuchy, Kluski, Parowce, Pyzy

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 50 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3 żółtka
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Krok 1:

Rozetrzyj drożdże z cukrem, następnie dokładnie wymieszaj z ciepłym mlekiem. Odstaw aby rozczyn wyrósł.

Krok 2:

Do mąki dodaj żółtka, rozczyn i roztopione masło. Dokładnie wymieszaj ciasto, następnie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 3:

Z wyrobionego ciasta uformuj kulki o średnicy 5 cm. Na blacie opruszonym mąka pozostaw bułki do wyrośnięcia na ok 30 min.

Krok 4:

Wlej wodę do garnka, następnie zagotuj. Ja do parowania bułek używam specjalnej metalowej wkładki. Pampuchy paruję 10-12 minut. Można parować je również w parowarze.

Podawaj gorące polane np. sosem truskawkowym ze świeżymi owocami. 

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych mącznych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. To jaka jest różnica między „parowcami” a „parowańcami”? Bo parowce jakoś ze statkiem kojarzą sie mi. Swietne przepisy, dobrze, że odkryłam tę stone.

Sprawdź również