Bułki na parze, pampuchy, kluski, parowce, pyzy – jakby ich nie nazwać smakują świetnie! Dziewczynki się nimi zajadają, więc co jakiś czas goszczą na naszym stole, w formie obiadu lub zwykłej przekąski. Najbardziej lubimy wersję z sosem truskawkowym i świeżymi owocami. Ale pampuchy można podać również na słono, np. z gulaszem. W wersji na słodko i na słono odnajdują sie tak samo dobrze.
Bułki na parze, Pampuchy, Kluski, Parowce, Pyzy
Składniki:
- 500 g mąki
- 40 g świeżych drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 50 g masła
- 3 łyżki cukru
- 3 żółtka
- szczypta soli
Przygotowanie:
Krok 1:
Rozetrzyj drożdże z cukrem, następnie dokładnie wymieszaj z ciepłym mlekiem. Odstaw aby rozczyn wyrósł.
Krok 2:
Do mąki dodaj żółtka, rozczyn i roztopione masło. Dokładnie wymieszaj ciasto, następnie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 3:
Z wyrobionego ciasta uformuj kulki o średnicy 5 cm. Na blacie opruszonym mąka pozostaw bułki do wyrośnięcia na ok 30 min.
Krok 4:
Wlej wodę do garnka, następnie zagotuj. Ja do parowania bułek używam specjalnej metalowej wkładki. Pampuchy paruję 10-12 minut. Można parować je również w parowarze.
Podawaj gorące polane np. sosem truskawkowym ze świeżymi owocami.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych mącznych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<
To jaka jest różnica między „parowcami” a „parowańcami”? Bo parowce jakoś ze statkiem kojarzą sie mi. Swietne przepisy, dobrze, że odkryłam tę stone.
Nie ma żadnej różnicy to samo danie w różnych rejonach inaczej się nazywa.
Pycha
Wydaje mi się, że są podane źle miary, powinno być dag a nie g. Pozdrawiam AB
Nie, gramatura składników jest dobrze podana. 500 dag to 5 kg, bez sensu robić taką dużą ilość.