Przepis
Ryby
Śledź z puree ziemniaczanym i smażoną kapustą pekińską
Składniki
- 300 g filetów śledziowych
- 500 g ziemniaków
- pół główki kapusty pekińskiej
- pęczek koperku
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki bułki tartej
- 150 ml mleka
- 250 ml mleka
- 100 g klarowanego masła
- 50 g masła
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Filety śledziowe wypłucz w wodzie a następnie namocz na 2-3 godziny w 100 ml mleka by stały się mniej słone. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie i odcedź. Ziemniaki utłucz z dodatkiem masła, gałką muszkatołową i pozostałym mlekiem.
Kapustę pekińską pokrój w paski i podsmaż na połowie klarowanego masła do uzyskania ciemnozłotego koloru, dopraw do smaku solą i pieprzem oraz posyp posiekanym koperkiem i wymieszaj. Śledzie odcedź z mleka, osusz, zapanieruj najpierw w mące, następnie w roztrzepanych jajkach a na końcu w bułce tartej i smaż na złoto na rozgrzanym pozostałym klarowanym maśle z obydwu stron. Śledzia podawaj z puree i kapustą.