X

Czego szukasz?

Przepis
Ryby

Śledź z puree ziemniaczanym i smażoną kapustą pekińską

Składniki

  • 300 g filetów śledziowych
  • 500 g ziemniaków
  • pół główki kapusty pekińskiej
  • pęczek koperku
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 150 ml mleka
  • 250 ml mleka
  • 100 g klarowanego masła
  • 50 g masła
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Filety śledziowe wypłucz w wodzie a następnie namocz na 2-3 godziny w 100 ml mleka by stały się mniej słone. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie i odcedź. Ziemniaki utłucz z dodatkiem masła, gałką muszkatołową i pozostałym mlekiem.
Kapustę pekińską pokrój w paski i podsmaż na połowie klarowanego masła do uzyskania ciemnozłotego koloru, dopraw do smaku solą i pieprzem oraz posyp posiekanym koperkiem i wymieszaj. Śledzie odcedź z mleka, osusz, zapanieruj najpierw w mące, następnie w roztrzepanych jajkach a na końcu w bułce tartej i smaż na złoto na rozgrzanym pozostałym klarowanym maśle z obydwu stron. Śledzia podawaj z puree i kapustą.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również