X

Czego szukasz?

Przepis
MakaronSałatki

Sałatka makaronowa z warzywami i pulpecikami wołowymi

Dzisiaj zdradzę Wam mój patent na bez wątpienia szybki lunch do szkoły lub pracy. Wystarczy tylko trochę warzyw, makaron i naprędce zakręcone pulpeciki wołowe i wychodzi przepyszna sałatka makaronowa z warzywami i pulpecikami wołowymi. Ważnym aspektem jest sos do tej sałatki który również przygotowałem ekspresowy na bazie ketchupu z dodatkiem octu jabłkowego, cukru trzcinowego i soli himalajskiej. Prosty skład i maksimum smaku. Przepis znajdziecie poniżej.

Sałatka makaronowa z warzywami i pulpecikami wołowymi

Składniki:

  • 200 g makaronu np. zielonego groszku
  • 200 g mielonej wołowiny
  • pół cukinii
  • mała czerwona papryka
  • 1 pomidor
  • 4 łyżki passaty pomidorowej
  • 2 łyżki ketchupu łagodnego lub ostrego jeśli lubisz 
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki do podania

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Krok 2:

Mięso mielone dopraw solą i pieprzem. Następnie wymieszaj i uformuj małe pulpeciki. Na patelni rozgrzej połowę oliwy którą wpisałem w składnikach i obsmaż pulpeciki na patelni przez 5 minut, aż równomiernie się zarumienią.

Krok 3:

Przełóż klopsiki na talerz, na patelnie wsyp cukinie i paprykę pokrojoną w niewielką kostkę. Podsmaż warzywa przez 3-4 minuty, dopraw solą i pieprzem. Po tym czasie dodaj pomidora pokrojonego w kostkę smaż dosłownie 30 sekund. Wymieszaj makaron, podsmażone warzywa, dodaj passate pomidorową, ketchup oraz oliwę.

Krok 4:

Na koniec dodaj pulpeciki i posiekaną natkę pietruszki.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również