Dzisiaj zdradzę Wam mój patent na bez wątpienia szybki lunch do szkoły lub pracy. Wystarczy tylko trochę warzyw, makaron i naprędce zakręcone pulpeciki wołowe i wychodzi przepyszna sałatka makaronowa z warzywami i pulpecikami wołowymi. Ważnym aspektem jest sos do tej sałatki który również przygotowałem ekspresowy na bazie ketchupu z dodatkiem octu jabłkowego, cukru trzcinowego i soli himalajskiej. Prosty skład i maksimum smaku. Przepis znajdziecie poniżej.
Sałatka makaronowa z warzywami i pulpecikami wołowymi
Składniki:
- 200 g makaronu np. zielonego groszku
- 200 g mielonej wołowiny
- pół cukinii
- mała czerwona papryka
- 1 pomidor
- 4 łyżki passaty pomidorowej
- 2 łyżki ketchupu łagodnego lub ostrego jeśli lubisz
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- natka pietruszki do podania
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 2:
Mięso mielone dopraw solą i pieprzem. Następnie wymieszaj i uformuj małe pulpeciki. Na patelni rozgrzej połowę oliwy którą wpisałem w składnikach i obsmaż pulpeciki na patelni przez 5 minut, aż równomiernie się zarumienią.
Krok 3:
Przełóż klopsiki na talerz, na patelnie wsyp cukinie i paprykę pokrojoną w niewielką kostkę. Podsmaż warzywa przez 3-4 minuty, dopraw solą i pieprzem. Po tym czasie dodaj pomidora pokrojonego w kostkę smaż dosłownie 30 sekund. Wymieszaj makaron, podsmażone warzywa, dodaj passate pomidorową, ketchup oraz oliwę.
Krok 4:
Na koniec dodaj pulpeciki i posiekaną natkę pietruszki.