Przepis
DróbPotrawy z grilla
Udka z kurczaka z grilla
Składniki
- 4 udka z kurczaka (całe nogi)
- 100 ml oleju
- 100 ml sosu sojowego
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka miodu
- 4 ząbki czosnku
- ostra papryka lub chilli, majeranek, oregano, sól
Sposób przygotowania
Z oleju, sosu sojowego, musztardy, miodu, posiekanego czosnku i przypraw przygotuj bejcę i posmaruj nią udka z wszystkich stron. Odstaw na 1-2 godziny co jakiś czas przewracając na drugą stronę. Udka mogą w takiej bejcy leżeć nawet 48 godzin. Udka połóż na dobrze rozgrzanym grillu i piecz z obu stron około 15 minut. Gdy udka się zrumienią możesz zawinąć je w folię aluminiową i zostawić z boku grilla na 10 minut żeby doszły. W tak przygotowanej bejcy można oczywiście przyrządzić inne kawałki mięsa: skrzydełka z kurczaka lub indyka, piersi, szaszłyki.