X

Czego szukasz?

Przepis
DróbPotrawy z grilla

Udka z kurczaka z grilla

Składniki

  • 4 udka z kurczaka (całe nogi)
  • 100 ml oleju
  • 100 ml sosu sojowego
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 4 ząbki czosnku
  • ostra papryka lub chilli, majeranek, oregano, sól

Sposób przygotowania

Z oleju, sosu sojowego, musztardy, miodu, posiekanego czosnku i przypraw przygotuj bejcę i posmaruj nią udka z wszystkich stron. Odstaw na 1-2 godziny co jakiś czas przewracając na drugą stronę. Udka mogą w takiej bejcy leżeć nawet 48 godzin. Udka połóż na dobrze rozgrzanym grillu i piecz z obu stron około 15 minut. Gdy udka się zrumienią możesz zawinąć je w folię aluminiową i zostawić z boku grilla na 10 minut żeby doszły. W tak przygotowanej bejcy można oczywiście przyrządzić inne kawałki mięsa: skrzydełka z kurczaka lub indyka, piersi, szaszłyki.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również