Boże NarodzenieDania główneDrób
Kurczak w sosie grzybowym Macieja Kuronia
Kurczak w sosie grzybowym, a konkretnie piersi z kurczaka w sosie grzybowym, to pyszne i bardzo szybkie w przygotowaniu danie. Więc jeśli nie macie czasu lub danego dnia nie pałacie miłością do gotowania to to danie sprawdzi się idealnie. Poza tym jest tak dobre, że musicie spróbować i powtórzyć ten przepis w domu.
Kurczak w sosie grzybowym Macieja Kuronia
Składniki:
- 2 podwójne piersi lub 8 tuszek z kurczaka bez skóry – ok. 800 g (pałki z kurczaka bez kości)
- 350 g grzybów np. pieczarek
- 150 ml wywaru drobiowego
- 1-2 cebule
- 150 ml śmietany 18%
- 25 g masła
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka oleju np. rzepakowego
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze mięso natrzyj z obydwu stron solą i pieprzem. Następnie na patelni rozgrzej olej i masło i obsmażaj kurczaka kilka minut z obydwu stron, aż do zrumieniania.
Krok 2:
Zmniejsz ogień i smaż jeszcze ok. 10-15 minut. Następnie mięso zdejmij z patelni i przełóż w ciepłe miejsce.
Krok 3:
Po trzecie cebulę pokrój w drobną kostkę, pieczarki w cienkie plastry i podsmaż razem na odrobinie oleju. Gdy cebula się zeszkli całość oprósz mąką, następnie zalej wywarem i duś pod przykryciem 3-4 minuty. Po tym czasie wlej śmietanę, zamieszaj, dodaj mięso i duś kolejne kilka minut. Na koniec dopraw do smaku, dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Więcej mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook oraz na moją Grupę.
Sosik wyszedł przepyszny!!!
I taki właśnie powinien być 🙂
Pozdrawiamy 🙂