X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieDania główneDrób

Kurczak w sosie grzybowym Macieja Kuronia

Kurczak w sosie grzybowym, a konkretnie piersi z kurczaka w sosie grzybowym, to pyszne i bardzo szybkie w przygotowaniu danie. Więc jeśli nie macie czasu lub danego dnia nie pałacie miłością do gotowania to to danie sprawdzi się idealnie. Poza tym jest tak dobre, że musicie spróbować i powtórzyć ten przepis w domu. 

Kurczak w sosie grzybowym Macieja Kuronia

Składniki:

  • 2 podwójne piersi lub 8 tuszek z kurczaka bez skóry – ok. 800 g (pałki z kurczaka bez kości)
  • 350 g grzybów np. pieczarek
  • 150 ml wywaru drobiowego
  • 1-2 cebule
  • 150 ml śmietany 18%
  • 25 g masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka oleju np. rzepakowego
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze mięso natrzyj z obydwu stron solą i pieprzem. Następnie na patelni rozgrzej olej i masło i obsmażaj kurczaka kilka minut z obydwu stron, aż do zrumieniania.

Krok 2:

Zmniejsz ogień i smaż jeszcze ok. 10-15 minut. Następnie mięso zdejmij z patelni i przełóż w ciepłe miejsce.

Krok 3:

Po trzecie cebulę pokrój w drobną kostkę, pieczarki w cienkie plastry i podsmaż razem na odrobinie oleju. Gdy cebula się zeszkli całość oprósz mąką, następnie zalej wywarem i duś pod przykryciem 3-4 minuty. Po tym czasie wlej śmietanę, zamieszaj, dodaj mięso i duś kolejne kilka minut. Na koniec dopraw do smaku, dodaj posiekaną natkę pietruszki. 

Więcej mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook oraz na moją Grupę.

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również