Składniki
- 300 g mąki
- 5 jajek
- 500 ml mleka
- 100 ml soku pomarańczowego
- pół paczki cukru waniliowego
- 50 g masła
- 1 kieliszek wódki
- słonina do smażenia
Sos:
- 4 duże pomarańcze
- 50 g masła
- 30 g cukru pudru
- 50 g likieru pomarańczowego
- 1 cytryna
- dodatkowo 25 g brandy do podpalenia
Sposób przygotowania
Do mleka wsypujemy cukier, wbijamy jajka, miksujemy stopniowo dosypując przesianą mąkę, na koniec dodajemy alkohol i sok pomarańczowy. Ciasto mieszamy dokładnie i zostawiamy na 1 godzinę. Na rozgrzanej patelni posmarowanej słoniną smażyć bardzo cienkie naleśniki z obu stron. Cytrynę i pomarańcze obieramy ze skórki, oczyszczamy z błon i dokładnie rozgniatamy. W rondelku topimy łyżkę masła, dodajemy cukier oraz sok z rozgniecionej cytryny i pomarańczy. Podgrzewamy, aż do uzyskania konsystencji syropu. Dolewamy likier pomarańczowy. Naleśniki składamy, skrapiamy brandy i flambirujemy na patelni. Zalewamy podgrzanym syropem pomarańczowo-cytrynowym. Jest to jeden z najsłynniejszych deserów świata, który powstał podobno z powodu niezdarności kelnera serwującego potrawę księciu Walii i jego wybrance o imieniu Suzette. Kelner potrącił kieliszek z alkoholem, naleśniki zapaliły się , ale było to tak widowiskowe, że książę nazwał potrawę naleśnikami Suzette.