Ciasta i ciastka
Ciasto śmietanowiec
Ciasto śmietanowiec to nasza propozycja na Wielkanoc. Ciasto to jest smaczne, ładnie się prezentuje i jest bardzo proste w przygotowaniu, dodatkowo jego przygotowanie nie wymaga piekarnika. Zauważyliśmy, że bardzo smakuje dzieciom co niewątpliwie jest jego atutem.
CIASTO ŚMIETANOWIEC
Składniki:
- 3 galaretki: truskawkowa, pomarańczowa i agrestowa
- 600 ml wrzątku
- 650 ml śmietanki 30%
- 600 ml śmietany 18% UHT
- 5 łyżek cukru pudru
- 4 łyżki żelatyny
- 150 ml wrzątku
GALARETKA NA WIERZCH:
- 3 galaretki np. malinowe lub inne twoje ulubione
- 700 ml wrzątku
Ciasto śmietanowiec
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Galaretkę truskawkową, pomarańczową i agrestową rozpuść osobno w 200 ml wody każda. Następnie galaretki odstaw do całkowitego stężenia w chłodne miejsce.
Krok 2:
Gdy galaretki są już gęste pokrój je w kostkę o wymiarach około 1 cm na 1 cm odstaw na bok. Za chwilę będą Ci potrzebne.
Krok 3:
4 łyżki żelatyny rozpuść w 150 ml wrzątku i odstaw do wystygnięcia.
Krok 4:
Gdy rozpuszczona żelatyna się chłodzi. Ubij śmietanę 30% następnie pod koniec ubijania dodaj śmietanę 18% i wystudzoną ale jeszcze płynną rozpuszczoną żelatynę. Wszystko dobrze wymieszaj mikserem.
Krok 5:
Do ubitej śmietany dodaj pokrojoną wcześniej galaretkę i delikatnie wymieszaj łyżką. Przełóż masę do formy wyłożonej folią spożywczą dzięki temu ciasto nie przyklei się do formy. Ja nasze ciasto śmietanowiec przelałam do formy do pieczenia o wymiarach 25 cm na 35 cm.
Krok 6:
Tak przygotowany śmietanowiec odstaw do lodówki.
Krok 7:
Na koniec zajmij się przygotowaniem galaretki którą oblejesz śmietanowiec. Trzy galaretki np. malinowe lub inne Twoje ulubione rozpuść w 700 ml wrzątku. Odstaw do ostudzenia, ale uważaj aby nie zgęstniała. Zimną galaretkę wlej na schłodzone ciasto. Odstaw do lodówki na kilka godzin. Podawaj zimne.
Ciasto śmietanowiec
SMACZNEGO!
Jeśli szukasz innych przepisów na ciasta koniecznie kliknij tu —> CIASTA
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.
Pozdrawiam
Bogusia
Witam
Jaka śmietana 18%?slodka czy kwasna
Chodzi o śmietanę słodką UHT.
Zrobiłam. Wyszedł bardzo dobry. Dziękuję za przepis.
Wspaniały przepis! Zresztą jak wszystkie na tej stronie.
Czy w przepisie sa lyzki czy lyzeczki zelatyny?
Tak jak w przepisie łyżek. Masy jest naprawdę sporo.