Przepis
NapojeNapoje bezalkoholowe
Podpiwek
Składniki
- 1 opakowanie gotowej mieszanki do podpiwku: susz buraczany, susz cykorii, jęczmień, cukier,
- chmiel, kwasek cytrynowy i inne dodatki
- 5 g drożdży
- 500-600 g cukru
- 10 l wody
Sposób przygotowania
W dzisiejszych czasach używamy gotowych mieszanek do przygotowania podpiwku. Wlewamy do dużego garnka 10 litrów wody, gotujemy, wrzucamy zawartość gotowej mieszanki i gotujemy razem przez 10 minut. Następnie przecedzamy otrzymany wywar, a po ostudzeniu dodajemy 5 g świeżych drożdży rozmieszanych w kilku łyżkach płynu, dodajemy cukier i mieszamy. Płyn rozlewamy do szczelnie zamykanych butelek, np.: klasycznych po oranżadzie i odstawiamy na jeden dzień w ciepłe miejsce. Następnie przenosimy je w miejsce chłodniejsze. W sumie po 3-5 dniach, podpiwek jest gotowy.