RybyWarzywa faszerowane
Polędwiczki z dorsza w kapuście włoskiej
Składniki
- 4 liście kapusty włoskiej
- 1 obrana marchewka
- 4 polędwiczki z dorsza
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżka cukru
- sól, pieprz
Błyskawiczny sos:
- 100 ml wywaru drobiowego
- 3 łyżki ljutenicy
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Oddziel liście od główki kapusty. Marchewkę pokrój w bardzo cienkie 5 cm podłużne plastry. W garnku zagotuj taka ilość aby zanurzyć liście, posól i posłódź. Włóż liście i marchew, gotuj 20-30 sekund. Następnie przełóż do miski z bardzo zimną wodą lub wodą z lodem. Kiedy ostygną połóż na ręczniku papierowym aby się osuszyły. Dorsza dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą z oliwek. Z liści wytnij grubszy fragment, dla pewności można go również zbić tłuczkiem do mięsa, będzie bardziej elastyczny. Na kapuście ułóż kilka plasterków marchewki, na niej polędwiczkę z dorsza i ciasno zwiń.
Ułóż w naczyniu do parowania, gotuj przez około 10 minut.
W tym czasie przygotuj sos. Do rondelka wlej wywar, dodaj ljutenice i koncentrat. Dopraw cukrem, solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
Podawaj z ziemniakami puree.