Przepis
MakaronPotrawy wegetariańskie
Spaghetti Napoli
Składniki
- 500 g makaronu spaghetti
- 1 kg świeżych pomidorów
- 2 cebule
- 1 mała papryczka chilli
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczkę octu winnego
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- sól, kolorowy pieprz, cukier trzcinowy, parmezan, świeża posiekana bazylia - do smaku.
Sposób przygotowania
Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju, według przepisu na opakowaniu.
Na oliwie zeszlić drobno posiekaną cebulę, czosnek oraz chilli ( pozbawioną pestek ).
Następnie dodać obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory i dusić aż do powstania gęstego sosu.
Gdy sos odparuje, doprawiamy octem, cukrem trzcinowym, solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Na sam koniec , tuż przed podaniem dodajemy ok 2 łyżek posiekanej, świeżej bazylii.
Nakładamy na talerz makaron, polewamy sosem, posypujemy tartym parmezanem oraz listkiem bazylii.
Smacznego ! :-)