Potrawy z ziemniaków
Młode ziemniaki z szynką serrano i papryką chilli
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1l oliwy z oliwek do smażenia
- 150 g szynki serrano
- 2 papryczki chilli
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- pół łyżeczki otartego tymianku
- sól morska grubo ziarnista, pieprz
Sposób przygotowania
Ziemniaki pokrój na 2,5 cm kawałki, opłucz i dokładnie osusz na papierowych ręcznikach. Najlepiej jest je płukać bardzo zimno wodą powtarzając czynność kilka razy. Oliwę (pozostaw 50 ml na później) rozgrzej do 140°C w garnku lub frytownicy. Temperaturę możesz kontrolować termometrem kuchennym. Do oliwy włóż ziemniaki, kiedy zmiękną wyłóż je na ręcznik papierowy i ostudź. Oliwę podgrzej do 170°C i smaż ziemniaki do złotego koloru. W tym czasie na pozostałej oliwie podsmaż szynkę pokrojoną w kostkę 0,5 cm x 0,5 cm. Dodaj cebulę pokrojoną w piórka oraz czosnek posiekany w plasterki. Smaż całość chwilę aż cebula zmięknie. Dodaj pokrojoną w cienkie plasterki papryczkę bez pestek oraz tymianek. Całość mieszając smaż jeszcze 5 minut. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec ziemniaki posyp przygotowaną „hiszpańską okrasą” i serwuj.