X

Czego szukasz?

Przepis

Pyszne, szybkie racuchy z jabłkami. Kto ich nie lubi? To smak dzieciństwa, bo która mama, czy też babcia nie przygotowywała Wam ich na śniadanie. Ja je uwielbiam od zawsze i chętnie przygotowuję je moim córeczkom. A one z przyjemnością wcinają, a nie ma nic piękniejszego niż zadowolone dziecko 🙂 Dlatego dzisiaj specjalnie dla Was przepis na racuchy. Zróbcie koniecznie, jak one bosko pachnął! 

Szybkie racuchy z jabłkami

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 2 jajka 
  • 200 ml mleka
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka cukru np. brązowego
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej 
  • olej do smażenia np. rzepakowy

Przygotowanie:

Krok 1:

Jabłka dokładnie umyj, podziel na ćwiartki. Następnie obierz ze skóry, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w cienkie plastry. Jabłka możesz zetrzeć na tarce na grubych oczkach. 

Krok 2:

Do jabłek dodaj resztę składników, następnie wszystko dokładnie wymieszaj.

Krok 3:

Smaż na oleju na średnio rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni połóż placuszki na ręcznikach papierowych, nadmiar tłuszczu wsiąknie w papier. 

Podawaj np. posypane cukrem pudrem lub z ulubionym dżem, konfiturą, czy frużeliną. 

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook Instagram.

Więcej pysznych inspiracji na śniadania znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. racuszki bardzo dobre, doceniła je nawet moja 97-letnia babcia, więc naprawdę są smaczne, dziękuję za kolejny świetny przepis!

  2. Zainspirowana przepisem, po małej modyfikacji, jak to ja wyszło pysznie, polecam.

  3. Panie Jakubie!!! Kocham Pana za te przepisy!!!!! Rewelacja!!!!! Szybko łatwo i przyjemnie i najważniejsze że rodzina wcina szybciej niż stawiam na stole pozdrawiam gorąco

  4. Bardzo pyszne racuchy bez drożdży polecam serdecznie. Wychodzą idealne 🙂

  5. Takie ołatki idą ze mną od dzieciństwa, a już mam dorosłe wnuczki, które też je uwielbiają.
    Tylko u mnie jabłka są w plastrach – tylko środek wydrążony. Jeden plaster jabłka z dziurką w jednym placuszku. Pozdrawiam

  6. Moja rodzina uwielbia te placki!! Szybko się robi i są przepyszne. U nas często serwuje je na podwieczorek. Zawsze z tego przepisu polecam dla zabieganych

Sprawdź również