Składniki
- 350 g mąki (ok. 2 szklanek)
- 2-3 cebule
- 30-50 ml mleka
- 3 jajka
- 30 g drożdży
- 30 g masła
- 30 ml oleju
- cukier, sól, pieprz
Sposób przygotowania
Przygotowujemy rozczyn z roztartych drożdży, łyżeczki cukru, letniego mleka i paru łyżek mąki. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej 2 jaja, stopione ostudzone masło, rozczyn i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, a gdy jest gładkie i odchodzi od ręki przykrywamy je płócienną ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę i smażymy najpierw na suchej patelni, stale mieszając, a po podrumienieniu - z dodatkiem oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 7-8 mm, wykrawamy z niego krążki, kwadratowe lub trójkątne placki. Na każdy nakładamy farsz z cebuli. Zlepiamy brzegi. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem, układamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i wstawiamy na 30 minut do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Zwyczajowo knysze podaje się podczas Wigilii do zupy rybnej.