Potrawy z mąki i jaj
Słodkie pierożki z kruchego ciasta
Składniki
- #Ciasto
- 250 g mąki (ok. 1,5 szklanki)
- 1 żółtko
- 50 g cukru pudru
- 100 g masła
- ew. 1 łyżka śmietany
- #Farsz
- 50 g mielonych orzechów włoskich, laskowych lub migdałów
- 150 g moreli lub śliwek
- 1 łyżka powideł lub konfitury owocowej
- 1 białko
- 50 g cukru pudru
- cukier waniliowy
Sposób przygotowania
Zaczynamy od ciasta. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder i masło. Siekamy szybko nożem, pod koniec dodajemy jeszcze żółtko. Jeżeli ciasto jest za gęste możemy ewentualnie dodać łyżkę śmietany. Wyrabiamy ciasto rękami, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. W tym czasie myjemy owoce, kroimy na pół i usuwamy z nich pestki. Białko ubijamy i mieszamy na jednolitą masę z mielonymi bakaliami, cukrem waniliowym, połową cukru pudru i konfiturą. Masą napełniamy połówki owoców. Ciasto dzielimy na części (tyle części ile połówek owoców) i każdą część wałkujemy, tak żeby uzyskać okrągły placuszek. Na środku kładziemy śliwkę lub morelę i zalepiamy brzegi każdego placka, tak jak w przypadku zwykłych pierogów. Nakłuwamy pierożki widelcem i układamy na blasze wyłożonej pergaminem lub delikatnie posmarowanej masłem. Możemy pierożki posmarować z wierzchu odrobiną białka i posypać cukrem pudrem. Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 200ºC i pieczemy około 30-40 minut na złoty kolor.