Składniki
- 500 g ryby - filetów z miętusa, mintaja, morszczuka itp.
- 60 g oleju
- 2 cebule
- 2 marchewki
- pietruszka
- kawałek selera
- kilka łyżek koncentratu lub przecieru pomidorowego, w lecie używam 2 dojrzałych pomidorów
- sól, pieprz, ewentualnie sok z cytryny
Sposób przygotowania
Filety kroimy na równe kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy w chlodne miejsce. Warzywa obieramy i kroimy w zapałkę, ew. ucieramy na tarce do jarzyn. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy i kroimy w kostkę, Cebulę kroimy w pół plasterki. Teraz możemy na połowie oleju usmażyć rybę, a na drugiej połowie warzywa z cebulą (pd koniec dodajemy pół szklanki wody i pomidory, dusimy ok. 10 minut, doprawiamy) i tak otrzymanym sosem zalewamy rybę. Możemy też na całym oleju usmażyć warzywa z cebulą, dodać wodę i pomidory, a na koniec włożyć surowe filety i razem poddusić 5-8 minut. Prawidłowo rybę po grecku robi się tak jak w pierwszym wraiancie i podaje schłodzoną. Jeżeli dusimy ją razem z warzywami, to jest to wariant na gorąco, podawany jako danie obiadowe.