Jajka faszerowanePrzekąski na zimnoRybyŚniadaniaWielkanoc
Jajka na twardo z rybą wędzoną Macieja Kuronia
Wielkanoc za pasem, więc pora określić świąteczne menu. Oczywiście nie może w nim zabraknąć jajek faszerowanych. Wydaje mi się, że jest to najbardziej popularne i lubiane danie w okresie tych świąt. Ja uwielbiam i staram się, żeby na stole pojawiło się kilka wariantów tego dania. Dzisiaj mam dla Was inspirację jajeczną, jajka na twardo z rybą wędzoną.
Jajka na twardo z rybą wędzoną Macieja Kuronia
Składniki:
- 4 jajka
- 50 g ryby wędzonej np.: piklinga, makreli
- 20 g majonezu
- kilka listków natki pietruszki
- szczypta chili, sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Jajka ugotuj, ok 7 minut od momentu, gdy woda się zagotuje. Ugotowane jajka przełóż do miseczki z zimną wodą, niech się schłodzą. Ostudzone jajka obierz ze skorupek, następnie przekrój je na pół. Białka ułóż na talerzu, a żółta włóż do miski.
Krok 2:
Rybę obieramy ze skóry i dokładnie wyjmujemy z niej ości, następnie dodajemy ją do żółtek razem z majonezem, solą i pieprzem oraz szczyptą chili. Wszystko razem blendujemy na gładką masę.
Krok 3:
Farsz wkładamy do rękawa cukierniczego z wybraną tylką (końcówką) i napełniamy farszem białka. Na koniec dekorujemy listami natki pietruszki.
Jajka najlepiej podać od razu po przygotowaniu.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych przepisów wielkanocnych znajdziesz >> TUTAJ <<