Przepis
Drób
Kurczak po katalońsku
Składniki
- 4 piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 2 papryki czerwone
- 4 ząbki czosnku
- 4 pomidory obrane ze skórki
- 1 szklanka wywaru warzywnego
- 100 g białego długoziarnistego ryżu
- 200 g mrożonego zielonego groszku
- 100 g czarnych oliwek
- 2 liście laurowe
- garść posiekanej bazylii
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Natrzyj piersi solą i pieprzem i przesmaż na oliwie na złoto. Przełóż piersi na talerz. Na tej samej oliwie przesmaż cebulę i paprykę pokrojoną w dużą kostkę. Dodaj utarty czosnek i liść laurowy. Pokrój pomidory i wrzuć do warzyw. Wlej wywar i posiekaną bazylię. Całość zagotuj i dodaj ryż. Zmniejsz ogień i duś 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodaj groszek, oliwki oraz piersi. Przykryj i duś jeszcze 10 minut. Gotowe.
Tani, prosty w wykonaniu i niezwykle smaczny klasyk kuchni katalońskiej. Użyłem piersi z kurczaka by skrócić czas przygotowywania całości i nieco uprościć tą potrawę. Dodany do niej ryż wchłonie soki i tłuszcz wytopiony z mięsa, bulionu i pomidorów zatrzymując w sobie całą niesamowitą mieszankę smaków.