X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieDania główne

Bigos świąteczny Kuroniów

Bigos – jak dla mnie rzecz święta. Danie, bez którego nie mogę wyobrazić sobie świątecznego stołu. Dzisiaj podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem, który udaje się za każdym razem i bez wątpienia nie wymaga miliona składników. Przed Wami ulubiony bigos Kuroniów – aromatyczny, mięsny z dużą ilością suszonych grzybów. 

Bigos świąteczny Kuroniów

Składniki:

  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 500 g wędzonej kiełbasy
  • 300 g wędzonego boczku
  • 200 g śliwek suszonych 
  • 30 g suszonych grzybów np. borowików
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 8 ziaren ziele angielskiego
  • 1 łyżeczka nasion kminku
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 4 liście laurowe
  • 600 g pieczeni, u mnie z karkówki 
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Grzyby namocz w letniej wodzie.

Krok 2:

W garnku na oleju roślinnym podsmaż boczek pokrojony w kostkę. Kiedy wieprzowina się zarumieni dodaj kiełbasę pokrojoną w półplastry. Całość smaż, około 5 minut na średnim ogniu. Dodaj posiekaną kapustę, jeśli jest kwaśna warto ją odcisnąć. Jeśli jest bardzo kwaśna, można ją przepłukać pod zimną bieżącą wodą.

Krok 3:

Całość wymieszaj. Następnie dodaj suszone grzyby razem z wodą z namaczania. Pamiętaj, że w wodzie grzybowej może być piasek, warto przelać ją przez drobne sito.

Krok 4:

Następnie dodaj karkówkę, śliwki suszone oraz przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, kminek, pieprz ziołowy i majeranek.

Krok 5:

Gotuj na minimalnej mocy palnika przez 5-6 godzin. Na koniec możesz doprawić solą i pieprzem do smaku.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych inspiracji na mięso w roli głównej znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Wprzepisie na „Mój ulubiony bigos jest aż pół kilograma jabłek, a tu Pan pisze w komentarzu, że woli ze śliwkami bez jabłek:) To jak w końcu?

      • Panie Jakubie, czy pieczoną karkówkę najpierw kroję w kostkę i potem wrzucam w kroku 4? I drugie pytanie – który przepis lepszy na Boże Narodzenie, ten, czy „Najlepszy bigos na święta”? W tym drugim dodaje Pan jabłka, co jest dla mnie nowością. Z góry dziękuję za odpowiedź i bardzo dziękuję za przepisy rodziny Kuroniów! Barszcz wychodzi genialny! 🙂

Sprawdź również