Boże NarodzenieDania główne
Bigos świąteczny Kuroniów
Bigos – jak dla mnie rzecz święta. Danie, bez którego nie mogę wyobrazić sobie świątecznego stołu. Dzisiaj podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem, który udaje się za każdym razem i bez wątpienia nie wymaga miliona składników. Przed Wami ulubiony bigos Kuroniów – aromatyczny, mięsny z dużą ilością suszonych grzybów.
Bigos świąteczny Kuroniów
Składniki:
- 2 kg kiszonej kapusty
- 500 g wędzonej kiełbasy
- 300 g wędzonego boczku
- 200 g śliwek suszonych
- 30 g suszonych grzybów np. borowików
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 8 ziaren ziele angielskiego
- 1 łyżeczka nasion kminku
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 4 liście laurowe
- 600 g pieczeni, u mnie z karkówki
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Grzyby namocz w letniej wodzie.
Krok 2:
W garnku na oleju roślinnym podsmaż boczek pokrojony w kostkę. Kiedy wieprzowina się zarumieni dodaj kiełbasę pokrojoną w półplastry. Całość smaż, około 5 minut na średnim ogniu. Dodaj posiekaną kapustę, jeśli jest kwaśna warto ją odcisnąć. Jeśli jest bardzo kwaśna, można ją przepłukać pod zimną bieżącą wodą.
Krok 3:
Całość wymieszaj. Następnie dodaj suszone grzyby razem z wodą z namaczania. Pamiętaj, że w wodzie grzybowej może być piasek, warto przelać ją przez drobne sito.
Krok 4:
Następnie dodaj karkówkę, śliwki suszone oraz przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, kminek, pieprz ziołowy i majeranek.
Krok 5:
Gotuj na minimalnej mocy palnika przez 5-6 godzin. Na koniec możesz doprawić solą i pieprzem do smaku.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych inspiracji na mięso w roli głównej znajdziesz >> TUTAJ <<
Wspaniały przepis!
Wprzepisie na „Mój ulubiony bigos jest aż pół kilograma jabłek, a tu Pan pisze w komentarzu, że woli ze śliwkami bez jabłek:) To jak w końcu?
Przepis z jabłkami jest mojego ojca ja lubię ze śliwkami.
Kiedy dodajemy karkówkę? Czy ją pieczemy osobno czy dochodzi z kapustą?
Hej,
Karkówkę dodaj w 4 kroku. Ja użyłem pieczeni, którą miałem z przed kilku dni. Możesz też resztki pieczeni mrozić z myślą późniejszym wykorzystaniu w bigosie 🙂
Panie Jakubie, czy pieczoną karkówkę najpierw kroję w kostkę i potem wrzucam w kroku 4? I drugie pytanie – który przepis lepszy na Boże Narodzenie, ten, czy „Najlepszy bigos na święta”? W tym drugim dodaje Pan jabłka, co jest dla mnie nowością. Z góry dziękuję za odpowiedź i bardzo dziękuję za przepisy rodziny Kuroniów! Barszcz wychodzi genialny! 🙂
W kroku 4 Najpierw karkówkę pokroju w kostkę a potem dodaj do pozostałych składników.
Z jabłkami robił mój tata, ale ja wolę śliwki i bez jabłek.