X

Czego szukasz?

Przepis
WielkanocZupy

Żurek w chlebku z domową białą kiełbasą

Święta Wielkanocne zbliżają się dużymi krokami. Chciałbym wykorzystać tą niepowtarzalną sytuacje i przygotowałem dla Was wpis, w którym znajdziecie, aż 3 rewelacyjne przepisy. Wszystkie elementy tego dania możecie przygotować samodzielnie. Żurek w chlebku z domową białą kiełbasą zrobi furorę na Waszym świątecznym stole. Poniżej znajdziecie przepis na: Wielkanocny żur, białą kiełbasę z szynkowaru oraz pyszny drożdżowy chlebek, do którego wypieku użyłem garnka rzymskiego. Wszystkie niezbędne produkty do przygotowania tej potrawy, znajdziecie —>TUTAJ<— Przygotowanie potrawy proponuję rozłożyć na kilka etapów. Jednego dnia przygotuj kiełbasę, następnego chlebek a ostatniego żurek.

Żurek w chlebku z domową białą kiełbasą – Przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1,5 l wody lub bulionu
  • 1 marchew
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 400 g kiełbasy przygotowanej w szybkowarze (przepis poniżej)
  • 150 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3-4  ziemniaki
  • 500 ml zakwasu na żurek
  • 1-2 łyżki chrzanu
  • 125 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sól, pieprz czarny
  • jajka na twardo do podania
  • 4 chlebki do żurku (przepis poniżej)

Biała kiełbasa:

Składniki:
  • 1 kg tłustej łopatki wieprzowej
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu
  • 200 ml bardzo zimnej wody

Chlebek do żurku:

Składniki:

Sposób przygotowania:

Przygotowania rozpocznij od zrobienia białej domowej kiełbasy z szynkowaru:
Krok 1:
Mięso pokrój na mniejsze kawałki. Łopatkę zmiel w maszynce do mielenia mięsa, razem z ząbkami czosnku. Przełóż do dużej miski, dopraw majerankiem roztartym w rękach, pieprzem ziołowym, solą oraz czarnym pieprzem.
Krok 2:
Wlewaj stopniowo zimną wodę, wyrabiaj dłońmi 10-15 minut, zagniatając i przeciskając masę przez palce. Farsz pozostaw w lodówce na noc, aby smaki się przeniknęły.
Krok 3:
Po tym czasie do szynkowara włóż specjalny woreczek. Garnek napełnij wodą do poziomu zaznaczonego linią „water level”. Szynkowar napełnij mięsem, co jakiś czas ubijając warstwy tłuczkiem do ziemniaków. Zawartość naczynia powinna być dobrze ubita. Na wypełnienie mięsne nałóż płytkę dociskową, dokręć pokrywkę szynkowaru i umieść w niej termometr.
Krok 4:
Na garnek nałóż kołnierz, umieść w nim mniejszy termometr. Do tak przygotowanego garnka włóż szynkowar, który powinien opierać się na kołnierzu i nie dotykać dna garnka. Kiełbasę parz 2,5-3 godziny w temperaturze 75-80°C. Gotowa wędlina w „rdzeniu” powinna mieć temperaturę 68°C-70°C. Po sparzeniu schłodź w lodówce przez kilka godzin do całkowitego ostudzenia. Kiełbasa nadaje się na zimno na kanapki, do potraw na ciepło, a w szczególności do żurku. Następnie przygotuj chlebek: Wszystkie potrzebne produkty piekarnicze w tym: formy, zakwasy i drożdże znajdziecie —>TUTAJ<—
Krok 1:
Mąkę przesiej przez sito do miski. Dodaj: zakwas żytni z drożdżami, cukier, sól, i ciepłą wodę.
Krok 2:
Ciasto mieszaj ręcznie lub przy pomocy miksera z końcówka typu „hak”. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Krok 3:
Wyrośnięte ciasto zagnieć jeszcze raz, podziel na 4 części, uformuj okrągłe bochenki. Przełóż do formy do zapiekania, ja użyłem garnka rzymskiego. Odstaw na 30-60 minut, aż chlebki podwoją swoją objętość. Przed włożeniem do piekarnika wierz posmaruj roztrzepanym żółtkiem z odrobiną wody. Zapiekaj 60 minut w 180°C, następnie obróć bochenek i dopiecz 15 minut. Dzięki temu wytworzy się przypieczony szczelny spód. Na końcu przygotuj żurek:
Krok 1:
Do garnka wlej wodę lub bulion. Dodaj pokrojone w paski lub starte warzywa: marchew, pietruszkę i seler.
Krok 2:
Na patelni rozgrzej olej, podsmaż boczek pokrojony w słupki. Kiedy mięso się zrumieni dodaj cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie kiedy cebula się zeszkli dodaj białą kiełbasę pokrojoną w kostkę, smaż jeszcze 3-4 minuty. Pod koniec dodaj posiekany czosnek oraz majeranek, smaż jeszcze 1 minutę na małym ogniu.
Krok 3:
Do gotującego się wywaru dodaj podsmażoną zawartość patelni oraz ziemniaki pokrojone w dużą kostkę. Po około 15 minutach kiedy ziemniaki zmiękną, dodaj zakwas. Możesz dodawać go stopniowo żeby nie przesadzić z kwasowością zupy. Kiedy uznasz, że smak jest odpowiedni dodaj chrzan i śmietankę. Podgrzej żurek aż zacznie mrugać, ale nie gotuj. Podawaj w chlebku z jajkiem na twardo.

SMACZNEGO!!!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również