X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy wegetariańskieŚniadania

Czekoladowa jaglanka z prażonymi jabłkami

Siedząc w domu człowiek musi się sporo nagłowić, aby przygotować codziennie coś innego i pysznego do jedzenia. Czasami można zwariować, zwłaszcza w domu, w którym mieszkają cztery osoby w różnym wieku o różnych gustach. Ale w jednym jesteśmy zgodni czekoladowa jaglanka z prażonymi jabłkami to potrawa, za którą wszyscy bez wyjątku przepadamy. Przygotowuje się ją w łatwy i szybki sposób, jako bazę proponuje wykorzystać kaszę jaglaną z żurawiną, siemieniem lnianym i migdałami. Poniżej znajdziecie dokładny opis jak przygotować to rewelacyjne śniadanie.

Czekoladowa jaglanka z prażonymi jabłkami – Przepis krok po kroku

Składniki:

Sposób przygotowania:

Krok 1:

W rondelku zagotuj mleko migdałowe, możesz skorzystać z innego rodzaju lub mleka krowiego. Wsyp jedną torebkę kaszy jaglanej z żurawiną, siemieniem lnianym i migdałami (125 g). Gotuj na małym ogniu mieszając od czasu do czasu.  

Krok 2:

W międzyczasie jabłka obierz ze skórki. Pokrój w mniejsze kawałki, kształt jest dowolny, ważne aby elementy były podobnej wielkości.

Krok 3:

Wsyp pokrojone jabłka do oddzielnego rondelka, dodaj łyżkę miodu oraz cynamon. Duś na małym ogniu przez 5-7 minut, aż kawałki zmiękną ale nie będą się rozpadać.

Krok 4:

Po 10 minutach dodaj 2 łyżki miodu oraz gorzką czekoladę. Gotuj do miękkości kaszy dodatkowe 5-7 minut. Jaglankę przełóż do misek. Udekoruj jabłkami, orzechami i wiórkami kokosowymi.

Inne inspirujące przepisy na śniadania znajdziecie —>TUTAJ<—  

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Sylwia

    Świetny przepis niezwykle szybki i prosty w przygotowaniu, a ile radości z jedzenia dziękuję

    • Jakub Kuroń

      Sylwia,
      Wielce dziękuję za miłe słowa.
      Pozdrawiam i smakowitego dnia życzę 🙂

Sprawdź również