Siedząc w domu człowiek musi się sporo nagłowić, aby przygotować codziennie coś innego i pysznego do jedzenia. Czasami można zwariować, zwłaszcza w domu, w którym mieszkają cztery osoby w różnym wieku o różnych gustach. Ale w jednym jesteśmy zgodni czekoladowa jaglanka z prażonymi jabłkami to potrawa, za którą wszyscy bez wyjątku przepadamy. Przygotowuje się ją w łatwy i szybki sposób, jako bazę proponuje wykorzystać kaszę jaglaną z żurawiną, siemieniem lnianym i migdałami. Poniżej znajdziecie dokładny opis jak przygotować to rewelacyjne śniadanie.
Czekoladowa jaglanka z prażonymi jabłkami – Przepis krok po kroku
500 ml mleka roślinnego, ja wykorzystałem migdałowe
3 łyżki miodu
2 jabłka
1 płaska łyżeczka cynamonu
50 g gorzkiej czekolady
garść orzechów do dekoracji np. włoskie i nerkowce
1 łyżka wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
Krok 1:
W rondelku zagotuj mleko migdałowe, możesz skorzystać z innego rodzaju lub mleka krowiego. Wsyp jedną torebkę kaszy jaglanej z żurawiną, siemieniem lnianym i migdałami (125 g). Gotuj na małym ogniu mieszając od czasu do czasu.
Krok 2:
W międzyczasie jabłka obierz ze skórki. Pokrój w mniejsze kawałki, kształt jest dowolny, ważne aby elementy były podobnej wielkości.
Krok 3:
Wsyp pokrojone jabłka do oddzielnego rondelka, dodaj łyżkę miodu oraz cynamon. Duś na małym ogniu przez 5-7 minut, aż kawałki zmiękną ale nie będą się rozpadać.
Krok 4:
Po 10 minutach dodaj 2 łyżki miodu oraz gorzką czekoladę. Gotuj do miękkości kaszy dodatkowe 5-7 minut.
Jaglankę przełóż do misek. Udekoruj jabłkami, orzechami i wiórkami kokosowymi.
Inne inspirujące przepisy na śniadania znajdziecie —>TUTAJ<—
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OkPrywatność
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Świetny przepis niezwykle szybki i prosty w przygotowaniu, a ile radości z jedzenia dziękuję
Sylwia,
Wielce dziękuję za miłe słowa.
Pozdrawiam i smakowitego dnia życzę 🙂