Przepis
Składniki
- 1 stek ze strusia na osobę (ok. 250 g)
Bejca
- 25 ml calvadosu, ginu lub żubrówki
- 2 łyżki świeżych, posiekanych ziół: tymianku, oregano
- ćwierć łyżeczki curry
- 4 ząbki czosnku
- 20 g masła
- 40 ml oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Z oleju, posiekanych ziół, czosnku, kieliszka alkoholu i pozostałych przypraw robimy bejcę, w której trzymamy mięso co najmniej pół godziny. Następnie smażymy lub grillujemy stek po kilka minut z każdej strony. Podajemy na talerzu ze świeżym masłem. Mięso możemy też pokroić na bardzo cienkie plasterki i podawać z pikantnymi, kwaśnymi dodatkami: z marynatami, czatnejami, albo z pesto, jako niezbędny składnik makaronów. Mięso ze strusia możemy również przygotowywać „na dziko” z wszelkimi dodatkami właściwymi dla dziczyzny: czerwonym winem, ginem, jagodami jałowca.