Składniki
- 500 g makaronu spaghetti
- 1 łyżka oliwy
- sól
Sos bolognese: - 500 g mielonej, chudej wołowiny
- 100 g startego parmezanu
- 300 g pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę (ewentualnie pomidory w puszce)
- 50 g oleju lub oliwy
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- posiekane świeże lub suszone zioła: oregano, tymianek, bazylia, pietruszka
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Siekamy czosnek. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej lub oliwę, przesmażamy na niej czosnek i cebulę Gdy cebula się zeszkli dodajemy mielone mięso i mieszając smażymy. Na koniec dodajemy pomidory i część przypraw (jeżeli mamy do dyspozycji tylko suszone zioła, to dodajemy wszystkie). Doprawiamy solą i pieprzem. Niektórzy dodają od razu parmezan, ja wolę posypać gorący sos na talerzu. Spaghetti gotujemy zgodnie z przepisem w dużej ilości osolonej wody z łyżką oliwy. Następnie makaron odcedzamy i wykładamy do miski, mieszamy z sosem. Każdy uczestnik biesiady nakłada sobie porcję makaronu i posypuje na talerzu startym parmezanem i świeżymi ziołami. Taki makaron możemy podać także z innymi sosami, np.: z sosem pesto. Wtedy dobrze jest podać osobno cząstkę cytryny, jej sok zaostrzy smak potrawy.
"Podobne przepisy które mogą Cię zainteresować: Spaghetti z sosem bolognese