Dania główneMakaron
Makaron spaghetti bolognese – najlepszy przepis
Dziś mam dla Was przepis na potrawę za która moje dzieci niewątpliwie przepadają. Jest to przepyszny makaron spaghetti bolognese. To danie jest szybkie i proste w przygotowaniu i z pewnością zasmakuje każdemu. Mam na to swój patent, którego nauczyłem się podczas jednej z podróży do Włoch.
Spaghetti bolognese – najlepszy przepis
- 500 g zmielonego mięsa wołowego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 soczyste pomidory np. malinowe
- 1 puszka pomidorów pelati
- 3 łyżki oliwy
- 500 g makaronu spaghetti
- 70 g parmezanu
- kilka listków bazylii
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Na początek na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę. Następnie dodaj mieloną wołowinę, smaż około 5-7 minut. Mięso powinno być ciemno-złote, dzięki temu będzie przyjemnie chrupiące, a w środku pozostanie soczyste.
Krok 2:
Kiedy podsmażysz mięso, dodaj drobno pokrojone pomidory i wlej pomidory pellati. Dodaj czosnek pokrojony w cienkie plastry oraz dopraw solą i pieprzem do smaku. Sos gotuj na małym ogniu około 10 minut.
Krok 3:
W czasie gdy sos się gotuje zajmij się makaronem, ugotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu makaron odcedź, pozostawiając 2/3 szklanki wody z jego gotowania.
Krok 4:
Następnie połącz makaron z sosem bolognese i wodą z gotowania makaronu. Na zakończenie wspomnę, że danie to najlepiej smakuje z posiekaną bazylią i startym parmezanem.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<
już pytałam ale pytanie gdzies zaginęło więc ponownie…
jak potraktować „2 soczyste pomidory”, dodać razem z tymi z puszki? czy jako surowe, na koniec?
Kiedy podsmażysz mięso, dodaj drobno pokrojone pomidory i wlej pomidory pellati.
a co zrobić z „2 soczystymi pomidorami”?
Kiedy podsmażysz mięso, dodaj drobno pokrojone pomidory i wlej pomidory pellati.
Szybki i bardzo smaczny przepis! Wszystkim smakowało!