X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneMakaron

Szybkie i bardzo smaczne spaghetti bolognese

Składniki

  • 500g zmielonego mięsa wieprzowo- wołowego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 soczyste pomidory
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 1 kilka gałązek oregano
  • 1 kilka listków bazylii
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 500g makaronu spaghetti
  • 70g parmezanu
  • 20 kaparów
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Do 5 litrów zagotowanej osolonej wody wrzuć makaron i dokładnie wymieszaj. Gotuj około 10 minut. W tym czasie na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę. Porwij w rękach mięso i dodaj do cebuli.
Sparz pomidory we wrzątku i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę i wrzuć do mięsa, które powinno się w tym czasie ściąć. Smaż całość na średnim ogniu około 2 minuty i dodaj pomidory w puszce.
Na tym etapie dodaj czosnek utarty na pastę z solą i pieprzem. Wymieszaj i dodaj posiekane listki oregano i bazylii. Na małym ogniu zredukuj sos aby stał się gęstszy (bardziej oblepiał makaron).
Odcedź makaron ale nie przelewaj go zimną wodą. Od razu podawaj ze startym parmezanem i kaparami.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również