Ciasta i ciastka
Kruche rogaliki z konfiturą różaną
Mam dla Was przepis na przepyszne kruche rogaliki z konfiturą różaną. Oczywiście do tego przepisu możecie użyć innej waszej ulubionej konfitury. Polecam również przygotować te słodkości razem z dziećmi. Ponieważ przepis jest niezwykle prosty.
Kruche rogaliki z konfiturą różaną
- 400 g mąki pszennej ok 2,5 szklanki
- 200 g masła
- 2 żółtka
- 60 g cukru pudru i jeszcze trochę do posypania
- 1 łyżka gęstej śmietany najlepiej 18 %
- 200 g konfitury np. różanej
- 1/3 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Mąkę przesiej na stolnicę i dodaj drobno posiekane masło. Kolejno dodaj, cukier puder, sól oraz żółtka i śmietanę. Całość, dość szybko zagnieć dzięki temu będzie zwarte i elastyczne. Ciasto możesz przygotować również w robocie planetarnym.
Krok 2:
Tak przygotowane ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 1-2 godziny. Po tym czasie, ciasto podziel na trzy równe części. Na posypanej mąką stolnicy, rozwałkuj każdy kawałek na grubość domowego makaronu (2-3 mm).
Następnie za pomocą okrągłego naczynia wykrój koło, ja to tego celu użyłam tortownicy (21 cm). Każdy okrąg podziel na 6 równych „trójkątów”. Na każdy nałóż łyżeczkę konfitury jak najbliżej szerszej strony.
Krok 3:
Rogaliki zwiń od szerszej strony do węższej, a końce zawijamy do środka. Na koniec rogaliki piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przez 15 minut w 190°C.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
Przypominam, że więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<