X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastka

Kruche rogaliki z konfiturą różaną

Mam dla Was przepis na przepyszne kruche rogaliki z konfiturą różaną. Oczywiście do tego przepisu możecie użyć innej waszej ulubionej konfitury. Polecam również przygotować te słodkości razem z dziećmi. Ponieważ przepis jest niezwykle prosty. 

Kruche rogaliki z konfiturą różaną

  • 400 g mąki pszennej ok 2,5 szklanki
  • 200 g masła 
  • 2 żółtka
  • 60 g cukru pudru i jeszcze trochę do posypania
  • 1 łyżka gęstej śmietany najlepiej 18 %
  • 200 g konfitury np. różanej
  • 1/3 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Mąkę przesiej na stolnicę i dodaj drobno posiekane masło. Kolejno dodaj, cukier puder, sól oraz żółtka i śmietanę. Całość, dość szybko zagnieć dzięki temu będzie zwarte i elastyczne. Ciasto możesz przygotować również w robocie planetarnym. 

Krok 2:


Tak przygotowane ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 1-2 godziny. Po tym czasie, ciasto podziel na trzy równe części. Na posypanej mąką stolnicy, rozwałkuj każdy kawałek na grubość domowego makaronu (2-3 mm).
Następnie za pomocą okrągłego naczynia wykrój koło, ja to tego celu użyłam tortownicy (21 cm). Każdy okrąg podziel na 6 równych „trójkątów”. Na każdy nałóż łyżeczkę konfitury jak najbliżej szerszej strony.

Krok 3:


Rogaliki zwiń od szerszej strony do węższej, a końce zawijamy do środka. Na koniec rogaliki piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przez 15 minut w 190°C.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.

Przypominam, że więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również