Potrawy mięsneWołowina, Cielęcina
Polędwica zapiekana w cieście
Składniki
- 1,5 kg polędwicy wołowej
- 3 łyżki brandy
- 4 ząbki czosnku
- świeży tymianek
- sos sojowy
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
#Ciasto - 500 g mąki pszennej
- 40 g drożdży
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru
- sól
Sposób przygotowania
Polędwicę czyścimy z błon, myjemy, osączamy, posypujemy pieprzem (nie solimy, bo podczas smażenia stwardnieje!) i obsmażamy ze wszystkich stron na 2 łyżkach masła wymieszanego z olejem. Rozdrobnione drożdże rozpuszczamy z cukrem w wodzie i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy zaczyn podwoi objętość, wlewamy go do mąki, dodajemy trochę wody, jajo, olej, szczyptę soli i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, rozwałkowujemy je na placek nieco większy niż blacha do pieczenia – tak aby zwisał z jej brzegów. Blachę smarujemy resztą masła i ostrożnie wykładamy na nią ciasto. Na nim układamy polędwicę, smarujemy ją pastą przygotowaną z przypraw: tymianku, soli, pieprzu, posiekanego czosnku, brandy oraz paru kropli sosu sojowego. Przykrywamy ciastem na zakładkę. Miejsce łączenia zlepiamy roztrzepanym jajkiem, resztą jaja smarujemy całą powierzchnię ciasta. Polędwicę w cieście pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 200ºC.