Przepis
Potrawy z grillaWołowina, Cielęcina
Rumsztyki
Składniki
- 1 kg mięsa wołowego np. rostbef.
- 1 duża cebula
- 1 papryka
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 jajo
- szczypta oregano
- sól, świeżo zmielony pieprz, pieprz ziołowy
Sposób przygotowania
Mięso mielimy lub siekamy. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kosteczkę i delikatnie podsmażamy. W dużym naczyniu układamy zmielone mięso po czym dodajemy: warzywa, koncentrat, jajko oraz przyprawy. Ważne jest by nie przesadzić z koncentratem, jego głównym zadaniem jest nadanie odpowiedniego koloru. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie formujemy kotlety (ok. 250 g). Rumsztyki najlepiej grillować ok. 7 min. z jednej strony. Można je również usmażyć.