X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy z grillaWieprzowina

Polędwiczki wieprzowe faszerowane masłem chrzanowym.

Składniki

  • 4 nieduże, ale grube polędwiczki wieprzowe
  • 3 łyżki oleju
  • pół kostki masła
  • pół słoiczka chrzanu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz, majeranek

Sposób przygotowania

Z polędwiczek usuwamy błony, nacieramy je odrobiną soli, pieprzu, sosu sojowego, oleju oraz majeranku. Odstawiamy do lodówki aby się przegryzły. W tym czasie przygotowujemy farsz. W misce ucieramy na jednolitą masę: masło, chrzan oraz sól (można dosypać odrobinę majeranku). Jeżeli chrzan jest mało ostry można doostrzyc szczyptą pieprzu. Polędwiczki wyjmujemy i robimy w nich tzw. kieszonki. Bierzemy je do ręki i z grubszej strony za pomocą palca drążymy dziurę. Trzeba uważać by nie przebic mięsa gdyż wtedy nasz farsz wypłynie podczas pieczenia. Do "kieszonek" wpychamy farsz(najlepiej potrzymać go w lodówce, będzie się nam łatwiej faszerowało) i wiążemy sznurkiem lub dratwą. Tak przygotowane polędwiczki grillujemy lub smażymy.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również