X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDrób

Przepiórki faszerowane Chefa

Przepiórki faszerowane Chefa to idealne danie, gdy chcemy na gościach zrobić wrażenie. Przepiórki są pyszne i bardzo proste w przygotowaniu, wystarczy, że będziesz postępować zgodnie z przepisem. Ich mięso jest chude i delikatne, jestem przekonany, że zasmakuje każdemu. 

Przepiórki faszerowane Chefa

Składniki:

  • 2 przepiórki (mogą być małe kurki kornwalijskie)
  • 20 dkg karkówki wieprzowej
  • 2 średnie pieczarki
  • 1/4 średniej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście włoskiej kapusty
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki tartej bułki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Krok 1:

Ptaki natrzyj solą i papryką,  następnie posmaruj 1 łyżką oliwy. Wnętrze posól i wsyp po pół łyżeczki tymianku. Szczelnie zawiń w folię, włóż do lodówki przynajmniej na godzinę.

Krok 2:

Przygotowuj farsz. Karkówkę zmiel na grubym oczku. Z liści kapusty usuń twardą część, następnie poszatkuj i zblanszuj w osolonej wodzie. Odcedź i dodaj do mięsa. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, a grzyby pokrój w cienkie plasterki. 

Krok 3:

Rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy i podsmaż cebulę z grzybami, aż do „zeszklenia” cebuli, na koniec wrzuć czosnek. Wymieszaj razem z mięsem i tartą bułką, następnie dopraw farsz solą i pieprzem.

Krok 4:

Ptaki ciasno wypełnij farszem i „zamykamy nóżkami w kieszonkę”.
Rozgrzej grill z przykryciem (lub np. piekarnik) do wysokiej temperatury (200°C) i piecz ptaki metodą pośrednią (około 20 cm nad źródłem ciepła) podkładając pod ptaki kawałek aluminiowej foli (aby uniknąć zapalania się kapiącego tłuszczu). Pieczemy około 40-50 minut (aż temperatura farszu uzyska 70-75°C ).

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również