Dania główneDrób
Przepiórki faszerowane Chefa
Przepiórki faszerowane Chefa to idealne danie, gdy chcemy na gościach zrobić wrażenie. Przepiórki są pyszne i bardzo proste w przygotowaniu, wystarczy, że będziesz postępować zgodnie z przepisem. Ich mięso jest chude i delikatne, jestem przekonany, że zasmakuje każdemu.
Przepiórki faszerowane Chefa
Składniki:
- 2 przepiórki (mogą być małe kurki kornwalijskie)
- 20 dkg karkówki wieprzowej
- 2 średnie pieczarki
- 1/4 średniej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście włoskiej kapusty
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki tartej bułki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1:
Ptaki natrzyj solą i papryką, następnie posmaruj 1 łyżką oliwy. Wnętrze posól i wsyp po pół łyżeczki tymianku. Szczelnie zawiń w folię, włóż do lodówki przynajmniej na godzinę.
Krok 2:
Przygotowuj farsz. Karkówkę zmiel na grubym oczku. Z liści kapusty usuń twardą część, następnie poszatkuj i zblanszuj w osolonej wodzie. Odcedź i dodaj do mięsa. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, a grzyby pokrój w cienkie plasterki.
Krok 3:
Rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy i podsmaż cebulę z grzybami, aż do „zeszklenia” cebuli, na koniec wrzuć czosnek. Wymieszaj razem z mięsem i tartą bułką, następnie dopraw farsz solą i pieprzem.
Krok 4:
Ptaki ciasno wypełnij farszem i „zamykamy nóżkami w kieszonkę”.
Rozgrzej grill z przykryciem (lub np. piekarnik) do wysokiej temperatury (200°C) i piecz ptaki metodą pośrednią (około 20 cm nad źródłem ciepła) podkładając pod ptaki kawałek aluminiowej foli (aby uniknąć zapalania się kapiącego tłuszczu). Pieczemy około 40-50 minut (aż temperatura farszu uzyska 70-75°C ).
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<