X

Czego szukasz?

Przepis
Drób

Kuropatwa pieczona w dymie

Składniki

  • 1 kuropatwa
  • 2 plastry wędzonego boczku
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/4 łyżeczki roztartych suszonych jagód jałowca
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego czosnku
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanej cebuli
  • 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej czerwonej papryki
  • sól do smaku

Sposób przygotowania

Do wnętrza kuropatwy wsypujemy łyżeczkę soli i łyżkę majeranku oraz wkładamy wędzony boczek.
Pozostałe składniki mieszamy wraz z oliwą, smarujemy ptaka dokładnie ze wszystkich stron i marynujemy w lodówce przez minimum 3-4 godziny.
Rozgrzewamy wędzarnię do bardzo wysokiej temperatury (około 180 - 200*C) i pieczemy kuropatwę przez około 30-40 minut (temperatura wewnątrz piersi powinna wynosić około 75 - 80*C).
Możemy podawać z konfiturą z czerwonej cebuli.
Smacznego.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również