Przepis
Składniki
- 1 kuropatwa
- 2 plastry wędzonego boczku
- 1 łyżka majeranku
- 2 łyżki oliwy
- 1/4 łyżeczki roztartych suszonych jagód jałowca
- 1/4 łyżeczki sproszkowanego czosnku
- 1/4 łyżeczki sproszkowanej cebuli
- 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki sproszkowanej czerwonej papryki
- sól do smaku
Sposób przygotowania
Do wnętrza kuropatwy wsypujemy łyżeczkę soli i łyżkę majeranku oraz wkładamy wędzony boczek.
Pozostałe składniki mieszamy wraz z oliwą, smarujemy ptaka dokładnie ze wszystkich stron i marynujemy w lodówce przez minimum 3-4 godziny.
Rozgrzewamy wędzarnię do bardzo wysokiej temperatury (około 180 - 200*C) i pieczemy kuropatwę przez około 30-40 minut (temperatura wewnątrz piersi powinna wynosić około 75 - 80*C).
Możemy podawać z konfiturą z czerwonej cebuli.
Smacznego.