Przepis
Składniki
- 500 g gruszek (twardych)
- 2 jajka
- pół cytryny
- 30 g masła
- 40 g mąki
- 40 g cukru
- 50 g posiekanych orzechów laskowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- szczypta soli
Sposób przygotowania
Gruszki myjemy, wycieramy, kroimy na pół i z każdej połówki łyżką usuwamy gniazdo nasienne i ogonek z włóknami. Oddzielamy żółtka od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i sok z połówki cytryny. Ubijamy na sztywno. W trakcie ubijania dodajemy 2 łyżki cukru, a potem mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy, żółtka i orzechy. Brytfankę lub naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wlewamy do niego przygotowaną masę i wkładamy w nią połówki gruszek, posypujemy cukrem. Zapiekamy 40 minut w temperaturze 200ºC. Leguminę podajemy na ciepło, polewając ją przed podaniem sosem owocowym.